ZAPOČINJANJE BIZNISA

Da li si rođena da budeš preduzetnica?

Aleksandra Đurašić Todorović, Busiess Owner, Srbija

25 Januar 2017

Mnoge od nas su ponekad maštale o tome da budu same svoje gazdarice, bez obzira da li se radilo o izradi kolačića ili mafina, mućkanju prirodne kozmetike ili otvaranju svog modnog ateljea. Mogućnosti su brojne.

Neke od nas su svoju viziju čuvale za pravi trenutak, dok su druge toj ideji bežale u mislima kada su na poslu oni najstresniji dani i kada im ništa nije po volji.

Da biraš ovog momenta grupu kojoj pripadaš gde bi sebe svrstala? U grupu spremnih da ispune svoje snove ili u grupu koja želi i dalje da sanja svoje snove?

I’m a standard Image Caption.

Photograph by Lorem Ipsum via Unsplash

1. Veruješ u sebe i u svoju viziju

Jedan od ključnih faktora za započinjanje sopstvenog posla je tvoja vizija i vera u uspeh.

Jako je važno da odlučno kažeš “DA, želim da budem preduzetnica i verujem u svoj posao”, jer ako ti sama ne veruješ, kako ćeš onda ubediti druge da veruju u to?

Ako si neko ko čvrsto veruje u uspeh svoje ideje, samo napred – prvi korak ka ispunjenju snova je ispred tebe!

“I’m a custom quote Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis leo fringilla mauris sit amet nibh”

2. Prepreke su zapravo nove šanse!

Da li si jedna od onih osoba koje kada vide neku prepreku u životu i na poslu na to gledaju kao na šansu da zasijaju u punom sjaju i pokažu ono što umeju?

Ukoliko je tako, imaš neke od osnovnih osobina koje većina preduzetnica ima, a to je kreativnost i istrajnost.

Ponekad je i inat fenomenalno oruđe u borbi za opstanak i privatnom biznisu.

3. Prepreke su zapravo nove šanse!

Da li si jedna od onih osoba koje kada vide neku prepreku u životu i na poslu na to gledaju kao na šansu da zasijaju u punom sjaju i pokažu ono što umeju?

Ukoliko je tako, imaš neke od osnovnih osobina koje većina preduzetnica ima, a to je kreativnost i istrajnost.

Ponekad je i inat fenomenalno oruđe u borbi za opstanak i privatnom biznisu.

4. Ne prihvataš ne kao odgovor!

Kada se bavimo preduzetničkim poslom moramo biti spremni i na odbijanje.

Ne odgovara svakome naša ideja i nije svako naša ciljna grupa.

Ako možeš da podneseš odbijanje i prihvatiš to kao izazov da pokažeš šta umeš, da nastaviš da grabiš dalje i da čvrsto ostaneš pri svojoj zamisli, da se ne pokolebaš zbog nekog neodgovarajućeg spoja, onda si mentalno spremna da zaploviš u preduzetničke vode.

“I’m a custom quote Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis leo fringilla mauris sit amet nibh”

5. Organizovanost i time management

Umeće je znati kako isplanirati dan, nedelju, godišnji odmor.

Ukoliko si neko ko uživa u planiranju svoje rođendanske proslave do najsitnijih detalja, od muzike i torte, do salveta i dekoracije koja mora biti u tonu, verovatno imaš dobre organizacione sposobnosti ili barem neku vrstu opsesivno-kompulsivnog ponašanja, što može biti poželjno u preduzetništvu, samo ne preteruj.

Time management tj. upravljanje vremenom je izuzetno važno kada pokrećeš svoj posao, jer se može lako desiti da se zarobiš u poslovnim obavezama i da zaboraviš na svoj privatni život, a to verovatno nije ono zbog čega si poželela da budeš preduzetnik.

I naravno, ako umeš dobro da organizuješ svoje vreme i isplaniraš sve svoje obaveze, to će ti mnogo značiti za planiranje svog biznisa i raspoređivanje obaveza. Ako nisi u tome najbolja, uz malo treninga o time management-u to možeš da postigneš. 😉

6. Rođena da bude vođa!

Kada postaneš „sama svoj gazda“ i nemaš nekog šefa nad glavom, ako nisi neko ko voli da preuzme konce u svoje ruke i uradi posao i kada ne mora, biće ti teže da sama sebe nateraš da radiš. Jer, preduzetnici su ti koji postavljaju rokove i ciljeve.

Veština vođenja pregovora i komunikativnost predstavljaju osnovne odlike uspešne preduzetnice. Žena od karijere se ne boji da kaže ono što smatra da je bitno znati niti se boji da zatraži pomoć onda kada joj je to neophodno.

Ako si komunikativna i više voliš da kreiraš posao i stvaraš nove zadatke nego da izvršavaš gotove i zadate, onda ćeš uživati u započinjanju sopstvenog posla.

7. Rizik = izazov!

Kada se bavimo preduzetništvom često moramo da donesemo neke odluke u sekundi i te odluke mogu biti ključne za uspeh našeg biznisa.

Ukoliko na rizik gledaš kao na izazov bićeš mnogo spremnija da u pravom trenutku odreaguješ na neku šansu, prihvatiš možda neki rizik i za sebe i svoj biznis kreiraš povoljnu klimu.

8. Hobi ili posao?

Ukoliko zaploviš u preduzetničke vode to znači da si već odlučila da preuzmeš stvari u svoje ruke i ostvariš svoje snove.

Međutim, osobina dobre preduzetnice je, da pored brzog donošenja odluka, ume da bude i strpljiva i staložena. Da hladne glave „stavi stvari na papir“ (može to i online 😉 ), da uradi sve neophodne pripreme i analize, kako bi osigurala uspeh svog posla.

Ukoliko još uvek nisi sasvim sigurna da li si spremna da napustiš svoj posao i započneš sama novi, da li imaš dovoljno slobodnog vremena za to, mogućnosti ili sredstava, uradi prvo dobro analizu tržišta i ciljnih grupa, testiraj svoju ideju kao jednostavan hobi eksperiment.

Pronađi Start Up HUB-ove u svom okruženju koji su radi da sa tobom prođu kroz poces potvrđivanja uspešnosti tvoje preduzetničke ideje i raspitaj se o programima podrške i finansiranja za preduzetnike.

U narednim postovima biće više reči o svim koracima koji ti mogu pomoći za započinjanje i unapređenje svog biznisa.

Da li si spremna da započneš svoju biznis avanturu? Ako jesi, obavezno se prijavi na našu mailing listu i prati nas na našoj Facebook stranici. I ne zaboravi da sa nama u komentaru podeliš svoje iskustvo ukoliko si prošla ovaj put od ideje do “sama svoj gazda”. 🙂