8 načina da iskoristiš Dan zaljubljenih za svoj biznis

Feb 08, 2017 |

Dan zaljubljenih slavi se u mnogim zemljama i ubeležen nam je u kalendaru kao “dan ljubavi”. Naravno da ljubav treba slaviti svaki dan i da bi svaki dan trebalo da je Dan zaljubljenih, ali u marketinškom smislu ovaj datum se i te kako odvaja od drugih u biznis kalendaru.

Dan-zaljubljenih-biznis-Facebook

On označava šansu za tebe i tvoj biznis ili blog da zaradiš i marketinški iskoristiš ovaj dan.

Neki ga nazivaju i “fake praznikom”, marketinškom prevarom i slično, ali to ne sprečava brojne kompanije da mu se ozbiljno posvete i po godinu dana unapred pažljivo isplaniraju šta sve mogu da osmisle za taj datum kako bi povećali prodaju svojih proizvoda ili usluga.

Predlažem ti 8 načina kako da ovo uradiš.

KO I  KAKO SLAVI DAN ZALJUBLJENIH

Kako bi na najbolji mogući način iskoristila euforiju oko Dana zaljubljenih, izuzetno je važno da definišeš ciljnu grupu pre bilo kog koraka.  

Zavisno od toga šta je u fokusu tvog biznisa, korisno je prilagoditi proizvode ili usluge proslavljanju ljubavi. To može biti nešto simbolično, kao pakovanje u obliku srca ili kartica sa zanimljivim citatom.

Kada razmišljaš o ciljnoj grupi i kako da im prilagodiš proizvod, kreni od onoga što je zajedninčko svima. Dakle, svi su zaljubljeni, ma koliko godina bili zajedno. I koriste ovaj dan da urade nešto dodatno za svoju drugu polovinu.

I upravo tu leži tvoj poslovni potencijal.

Šta god da je tvojoj ciljnoj grupi interesantno i romantično, ti to moraš iskoristiti!

LIMITED EDITION!

Mnogi brendovi koriste sve praznike, pa i Dan zaljubljenih, kako bi dobrim marketing planom i planiranjem proizvoda i usluga povećali svoju prodaju i zaradu.

Najveće kampanje najčešće se rade upravo za ponudu za dan ljubavi i za Novu godinu (Christmas u zapadnim zemljama). Tada ljudi najčešće kupuju poklone jedni drugima i proizvodi, kolekcije i linije proizvoda ili neke usluge se kreiraju sa tim magičnim “limited edition” nazivom.

Unapred se planira šta to može da se ponudi kupcima, da odgovara npr. tematici i vizuelnom predstavljanju specijalne ponude.

Kako bi iskoristila to što ljudi, a posebno žene, vole kada je nešto urađeno u limitiranim serijama, osmisli i ti svoju specijalnu ponudu koju ćeš predstaviti u ovom periodu i koja će biti dostupna samo u nekom određenom periodu i dok traju zalihe. Jer to je limited edition proizvod, neće ga više biti. 🙂  

Ovakvi proizvodi kreiraju osećaj posebnosti i veće vrednosti kod kupaca, jer su upravo oni ugrabili to nešto što neće biti stalno dostupno.

Dizajn koji je dobro uklopljen u ovu tematiku često može da bude presudan prilikom odabira proizvoda, pa se potrudi da u svim segmentima plasiranja proizvoda, od izgleda samog proizvoda do online kampanje, uradiš nešto posebno, dopadljivo i interesantno tvojoj publici.

Većinu proizvoda koji su urađeni specijalno za Dan zaljubljenih žene će kupiti same sebi kao poklon, tako da imaj i to u vidu kada im se obraćaš i promovišeš svoj proizvod. Kupci su ti i oni koji kupuju drugima poklone, ali i oni koji kupuju sebi poklon jer im se sviđa tvoj proizvod ili usluga.

SPECIAL PRINT (isti proizvod ili usluga, ali u”novom odelu”)

Ukoliko ne želiš da kreiraš ništa novo, a hoćeš da ponudiš svojim kupcima nešto posebno za Dan zaljubljenih, možeš da pripremiš poseban print i dizajn svog proizvoda ili da modifikuješ uslugu koju već imaš.

Sa dizajnerom uradi dopadljiv dizajn nalepnice, ubaci motive koji su interesantni za ovu priliku, srca, crvenu boju ili uradi nešto potpuno neočekivano i drugačije.

Ukoliko nemaš dizajnera i sve radiš sama uz malo igranja u Canvi možeš postići isti efekat.

U svakom slučaju, prilagodi svoj proizvod ili uslugu ovom prazniku i naravno svojim ciljnim grupama, onome što bi se svidelo tvojoj publici.

Namecheap.com

Nikako nije preporučljivo da koristiš proizvod ili uslugu koji imaš u ponudi a “ne ide” pa da ga na ovaj način “poguraš”. Iskoristi svoje bestsellere, ono što ti se najbolje prodaje, pa kada to upakuješ u specijalni dizajn, biće to pun pogodak!

GIFT CARDS

Ukoliko nisi sigurna šta bi posebno mogla da kreiraš za ovu priliku, uvek možeš da napraviš poklon karticu u određenim tipičnim iznosima za tvoj biznis i pripremiš dizajn tih kartica u specijalnom limited edition Valentine’s Day izdanju.

To je ujedno i veoma korisno onima koji kupuju poklon nekome, a ne znaju tačno šta bi druga osoba želela. Tako da, čak i da imaš iskreiranu ponudu za Dan zaljubljenih, izuzetno je pametno imati ovakve poklon kartice.

Dan zaljubljenih | Zenski poslovni kutak

Designed by Freepik

Dan zaljubljenih | Zenski poslovni kutak

Designed by Freepik

SHARE THE LOVE

Ako na društvenim mrežama ne iskoristiš ovaj praznik za promociju, propuštaš mnogo potencijalnih share-ova i like-ova.

Većina biznisa svoje online aktivnosti u ovom periodu prilagodi ovom prazniku i onome što su kreirali kao ponudu za taj period.

Napravi zasebnu FB cover stranicu koja će biti postavljena na početku tvoje Valentine’s Day kampanje.

Okači fotografije koje oslikavaju ono što nudiš za Dan zaljubljenih, share-uj ljubavne citate, pitaj svoje pratioce kako planiraju da provedu ovaj dan ili im daj neke predloge šta mogu da rade, i gledaj da direktno i indirektno provučeš ono što ti imaš da ponudiš.

LOOKING FOR LOVE

Međutim, imaj u vidu da se ovaj praznik često plasira i kao “šansa za ljubav”, što u prevodu znači “šansa za zaradu”.

Mnogi klubovi ili biznisi svoje kampanje i ponudu kreiraju oko ove ideje, pa ukoliko je to nešto što može odgovarati tvom poslu, razmisli na koji način da to najpametnije iskoristiš, bilo da je proizvod, usluga ili neki event u pitanju.

ANTI DAN ZALJUBLJENIH

Tvoja konkurentska prednost oko Dana zaljubljenih može biti i potpuno drugačiji pristup celoj priči, kao anti Dan zaljubljenih, gde ćeš se okrenuti onima koji baš ne vole ovaj praznik, bilo da su u vezi ili ne, ili ćeš kreirati neki proizvod ili uslugu koja će se na ovaj način bolje i lakše istaći.

Tu možeš osmisliti neku šaljivu poruku za kampanju, otkačen dizajn i nešto neočekivano i “outside of the box”, kako bi što bolje dočarala svoj anti Valentine’s Day stav i privukla kupce sa sličnim mišljenjem.

DAN VINA

Često se desi da oko Dana zaljubljenih krenu komentari kako “to nije naš praznik, da mi imamo našeg Svetog Trifuna, i 14. februar je praznik vina”.

Nama koji se bavimo marketingom ova tvrdnja uopšte ne smeta i ne želimo da je osporavamo. Super! Još jedna ideja za plasiranje drugačije ponude ili proizvoda! 🙂 

Vino i ljubav – savršena kombinacija!

Vino može biti odlična inspiracija za neki proizvod, za one koji se bave ugostiteljstvom je praktično na tacni servirana kampanja. Degustacije vina, dani vina, romatična večera za dvoje uz neko posebno vino, SPA dan i vino… Mogućnosti su brojne!

I, naravno, ne zaboravi da ovu izvanrednu kampanju podeliš i na blogu, odnosno sajtu. Ukoliko smišljaš na koji način da ovu mini kampanju podeliš sa drugima, predlažemo ti da pročitaš 35 blog post tema za Dan zaljubljenih.

Pridruži nam se na Facebook-u u grupi za žene preduzetnice

I, još nešto, podeli sa nama tvoju zaljubljenu kampanju – i ne zaboravi da nas potražiš i na Facebook-u, možda smo i mi baš tvoji potencijalni kupci. 🙂 Srećno! 

Aleksandra Đurašić Todorović

Uvek nasmejana i dobro raspoložena. Bavi se marketingom, PR-om i preduzetništvom. Nakon rada u Beogradu i Dubaiju u marketingu u kozmetičkoj industriji, odlučila je da pokrene proizvodnju prirodne kozmetike i uplovi u preduzetničke vode. Prvi posao dobila je kao autor i voditelj jedne TV emisije, a u marketing i biznis svetu je oko 10 godina. Voli jednog bradonju i sve pse, a posebno svog ljubimca, haskija koji se zove Ozzy. :)

Pogledaj sve postove ovog autora