BLOGGING

6 koraka do savršenog naziva za tvoj blog

Tijana Milanović, Online Marketar & Blogger, Srbija

10. April 2017.

Bez obzira da li tek ulaziš u blogging zajednicu ili razmišljaš o određenim promenama na tvom postojećem blogu, osmišljavanje naziva za koji će se vezati tvoje reči nikada nije jednostavan zadatak.

Sam naziv treba da poruči posetiocima šta to mogu da učine uz istovremeno zadržavanje određene doze kreativnosti. Spojiti te dve stvari predstavlja malu kreativnu avanturu na koju je vreme da kreneš.

Nažalost, ne postoji magična formula koja će ti pomoći da osmisliš ime u samo nekoliko minuta. Ukoliko želiš da tvoj blog bude jedinstven, kreativan i da istovremeno oslikava ono o čemu pišeš, onda ti ne preostaje ništa drugo nego “good ol'” istraživanje i igranje sa različitim kombinacijama ključnih reči.

Veoma je važno da ne odustaješ ukoliko ti pravi naziv ne sine u prvih nekoliko minuta tvoje kreativne avanture. Ma koliko ti se činilo da su najbolji nazivi već uzeti – ne odustaj! 🙂

6 koraka do savrsenog naziva tvog bloga - Zenski Poslovni Kutak

Blogging: 6 načina do savršenog naziva

Ukoliko si nam se tek priružila ne zaboravi da istražiš više o bloggingu ovde.

1. Poveži naziv i temu tvog bloga

Idealno je povezati naziv bloga i temu o kojoj pišeš iz jednog prostog razloga – ljudi će pri progledu na naziv tvog bloga znati šta da očekuju. Na taj način ćeš već na samom početku eliminisati one koji dolaze na tvoj blog i istog momenta odlaze jer nisu zainteresovani za temu o kojoj pišeš (naravno na to će uticati i naziv posta, ali o tome neki drug put).

Osim ukoliko je tvoj blog lifestyle, određivanje glavne teme ne bi trebalo da ti predstavlja veliki problem. Na primer, ukoliko pišeš o proizvodima za negu, onda je sasvim logično da je to tvoja glavna blog tema, bez obzira da li ti povremeno pisala i o drugim temama.

Već na samom početku zapiši do 3 glavne teme (idealna situacija je jedna, ali ukoliko istovremeno pišeš o fitnessu i zdravoj ishrani onda je razumljivo da u startu imaš dve glavne teme).

To bi moglo da izgleda ovako – moj blog je o:

  • organskim proizvodima koje koristim za negu
  • zdravoj ishrani i proizvodima za negu koje sama pravim
  • životnoj inspiraciji.

Tek nakon definisanja glavne teme možeš dopisati i druge teme o kojima želiš da pišeš ili već pišeš.

Za svaku temu koju napišeš obavezno dodaj po tri reči koje te odmah asociraju na nju. Da li će one biti definisane na srpskom ili na engleskom zavisi od jezika koji ćeš koristiti prilikom pisanja bloga i generalno jezika koji želiš da bude iskorišćen u samom nazivu. Prilikom odluke o jeziku uzmi u obzir tvoju ciljnu publiku (dakle ne onu publiku koju potencijalno možeš da dosegneš, već onu koju znaš da zaista možeš).

Sad kada imaš jasne temu ili više njih, pravi je momenat da uz malo kreativnosti dođeš do konačnog cilja – naziva bloga.

“Prilagodi jezik bloga (a samim tim i naziv) tvojoj ciljnoj publici. Svi bi mi voleli da naši blogovi budu super čitani širom sveta, ali veliki deo nas nema ni budžet niti marketinško znanje da dopre do takve publike.”

Namecheap.com

2. Igraj se sa sinonimima

U okviru prvog koraka pisali smo prve reči koje nas asociraju na teme koje pišemo. Međutim lepota jezika često leži i u različitimim sinonimima koji se mogu koristiti.

Za svaku temu koji si napisala u prvom koraku, dopiši nekoliko dodatnih reči koje ti padnu na pamet pored glavne koju si već napisala.

Naravno, ta reč može biti stvarna reč, a može biti i neka nova reč nastala kao kombinacija dve ili više reči, a tebi zvuči kao dobar sinonim za temu.

Na primer reč yummylicious ne postoji, ali je izuzetno popularna na društvenim mrežama. Ukoliko na blogu želiš da pišeš o kolačima, eto idealnog dodatka nazivu.

Dodatak: reč yummylicious je zapravo popularni hashtag sa Instagrama. Znam, znam, Instagram search je sada dobio potpuno novo značenje u procesu smišljanja imena, zar ne? 🙂

Ukoliko želiš da korisiš engleske izraze, možda će ti lista prideva pomoći da nađeš neku dodatnu inspiraciju.

Što više asocijacija nađe svoje mesto na tvom spisku, to ćeš kreativnije i zanimljivije ideje imati prilikom njihovog kombinovanja.

3. Istraži blogere koji pišu o istoj temi kao i ti

Istraživanje drugih blogova radićeš češće nego što misliš, ali je izuzetno važno da razumeš da se to radi s namerom dodatnog učenja i udruživanja sa drugim blogerima koji pišu o istoj temi, a ne da bi se tuđi tekst / naslov / izgled ili bilo šta drugo kopiralo.

Istraživanje u ovoj fazi neophodno je da bi :

  • istražila kako su drugi pristupili istom problemu – da li se više koriste skraćenice, ili su nazivi više opisni
  • istražila koji nazivi su već zauzeti

Zapiši sve blogove čiji su ti nazivi zadržali pažnju pa potom analiziraj šta je to što ti se posebno dopalo kod njih.

4. Upoznaj ih sa autorom već na samom početku

Naziv ne mora da bude samo ono o čemu ćeš pisati. Ti kao pisac si izuzetno važna karika i itekako zaslužuješ da budeš pomenuta i na samom početku.

Hajde da prođemo kroz par kreativnih primera koji te možda i inspirišu.

Za blog koji piše mama koja se bori sa viškom kilograma – Fit mama i njena pita može biti idealan naziv za takav blog.

Ne voliš da savijaš pitu? A mafini?

Kad smo kod kreativnih naziva, posebno onih srpskih, svakako moram da pomenem izvanredan blog – Jedan frajer i bidejmajer čiji naziv jednostavno obožavam 🙂

U nazivu slobodno možeš koristiti bilo koju imenicu koja tebe opisuje – mama, student, žena, mlada, instruktor, mršavica, jogina, dizajnerka, devojka… Šefica !?

“Istraživanje drugih bloggera je izvanredna prilika da upoznaš istomišljenike i povežeš se sa njima, a potencijalno i ostvariš neke saradnje koje svakako mogu biti dobre za tvoj blog.”

5. Generatori naziva takođe mogu poslužiti

* Nažalost ovaj korak je primenljiv više za engleske blogove nego strane.*

Ukoliko smišljaš naziv na engleskom jeziku, evo male pomoći – postoje tzv. name generatori koji služe upravo onome što i sam naziv kaže: unošenjem određenih pojmova prave različite kombinacije koje mogu biti dobra inspiracija za naziv bloga.

Najjednostavniji način da dođeš do različitih generatora je da u Google pretraživač uneseš “name generator” pojam i potom kreneš sajt po sajt i istražuješ ideje koje ti predlažu.

Većina ovih generatora ima mogućnost direktne provere domena pa će vam tako ne samo dati potencijalnu ideju nego i proveriti da li je taj domen slobodan.

6. A sad – kombinovanje i igranje sa rečima

Ukoliko si zapisivala ideje tokom naših prethodnih 5 koraka, verujem da sada već imaš nekoliko zanimljivih mogućnosti.

Sve što ti sada preostaje jeste da kombinuješ, istražuješ i razmišljaš o idejama koje ti iznanada dolaze na pamet. Naravno, možda će se desiti da je pravi naziv među predloženim, a možda i ne.

Ako ga i dalje ne vidiš, ne zaboravi da se opustiš i napraviš pauzu od svega. Odmori se, posavetuj se sa prijateljima, prošetaj i nastavi sa svojim dnevnim aktivnostima. Prava ideja je tu negde, samo čeka da bude otkrivena. 🙂

BONUS: Registracija domena

I sad dolazi onaj najlepši moment – kada napokon dođeš do naziva koji želiš da bude tvoj, vreme je da ga zakupiš pre nego što još neko ne dođe na takvu ideju.

U ovoj fazi tvoja ideja postaje i zvaničan naziv tvog bloga i ukoliko razmišljaš o korišćenju jedinstvenih nastavaka poput .com umesto generičkih, isti moraš proveriti da li je dostupan.

Kao i uvek, kada je reč o registraciji domena, toplo ti preporučujem da za isti koristiš NameCheap, preko kojeg je između ostalog registrovan i naš ŽPK naziv.

Lično ih koristim već tri godine i za sada mogu reći da imaju najpovoljniju ponudu (oko $10 po godini) i izuzetno dobru online podršku za cenu koju plaćaš (da, možeš se uzdati u njih da ti pomognu sa svim podešavanjima što je najbitnije ukoliko nisi baš stručna u tome).

Iako ti se može učiniti da drugi domain provajderi nude dobre popuste budi pažljiva jer oni najčešće važe samo za prvu godinu korišćenja, da bi nakon isteka prve godine ta cena bila daleko veća. Veliki broj njih nudi razne kupone, ali opet oni svi važe za nove korisnike što si ti samo prilikom prve uplate.

Ukoliko već imaš svoj blog ne zaboravi da sa nama podeliš tajnu iza tvog naziva. 🙂

Družimo se ubrzo u novom postu, a do tad srećno sa smišljanjem i javi nam svoje novo ime bloga!