Kako se pripremiti za blogging avanturu

Jan 31, 2017 |

Kako se pripremiti za blogging avanturu

Ulazak u sferu blogovanja podrazumeva malu pripremu kako bi na pravi način pristupila avanturi koja se pred tobom otvara.

Svaki početak je u isto vreme i lep i zbunjujući i nema potrebe da brineš jer sve što te interesuje moći ćeš da učiš uz nas.

Kako se pripremiti za blogging avanturu - Facebook

Za početak, dovoljno je da sedneš, skuvaš svoju omiljenu kafu (ili čaj), i odgovoriš na par pitanja koje smo spremile za tebe 🙂

Šta želiš postići sa svojim blogom?

Pre bilo kakvog početka, neophodno je odrediti cilj koji se želi postići.

Ako je reč o nekom kursu koji želiš da pohađaš, cilj može biti i novi posao ili novi hobi. Ukoliko je reč o učenju novog jezika, možda želiš da posetiš neku novu zemlju ili potražiš posao u firmi koja je okrenuta ka tom jezičkom području.

Kada  želiš da uploviš u blogging vode, cilj tvog bloga može biti bilo šta, od ostvarivanja određenog broja poseta do zarade.

Najvažnije pitanje koje moraš sebi postaviti je “Šta ja to želim da postignem mojim blogom?”.

Čim budeš imala jasnu sliku zbog čega želiš da se baviš pisanjem, imaćeš i jasnu sliku svojih ciljeva, a samim tim biće ti lakše i pravljenje plana ostvarivanja tih istih ciljeva.

Definisanje ciljeva ti pomaže da se orijentišeš u kom pravcu da ideš i na koji način da se obraćaš svojoj publici kako bi te shvatila na pravi način.

Nemoj da te “pišem iz hobija” ubedi u to da tebi cilj nije potreban.

Bez obzira na temu, svi mi težimo da nešto postignemo sa svojim blogovima, i zato ovaj korak ne treba da preskačeš, čak i onda kada ti se čini da blog pišeš radi zabave.

Namecheap.com

O čemu želiš da pišeš i na kom jeziku

Svi imamo određena interesovanja ili znanje iz neke oblasti koje želimo da podelimo sa drugima.

Neko može jasno prepoznati jednu temu, poput kulinarstva, dok se neko još uvek traži u više tema.

Bez obzira na situaciju kojoj pripadaš, važno je da postaviš glavnu temu tvog bloga, koja će biti jasna za sve čitaoce. Na taj način moći ćeš da pronađeš i pravu publiku koja će biti ne samo zainteresovana da čita nego i da o toj temi diskutuje.

Ukoliko ne želiš da se fokusiraš samo na jednu temu, treba da znaš da raznolikost može biti i prednost i mana. Tačno je da ćeš imati više tema za pisanje, ali postoji i velika šansa da nećeš moći da zadržiš publiku na duže. Razlog za to je vrlo jednostavan – dok ti budeš skakala sa teme na temu, jedna će im biti zanimljiva i interesantna, dok ih druga neće zanimati.

U tom slučaju, najbolja stvar koju možeš da uradiš jeste da pored glavne teme, izabereš do 3 sporedne koje su na neki način povezane sa glavnom temom.

Recimo, ukoliko voliš da isprobavaš proizvode i odlučila si se za beauty blog, onda to možeš povezati sa make up temama, pa čak i eko i uradi sama temama.

Ili recimo da voliš da kuvaš. Gastro blogovi se odlično slažu uz teme zdravog života i uzgajanja mini bašta u kući. I tako dalje.

Ukoliko nisi sigurna koje su to teme o kojima bi mogla pisati, uvek možeš pogledati popularne blogove iz oblasti koja te zanima.

Naravno, cilj nije da ih kopiraš i to zaista i ne treba da radiš, ali je sasvim u redu da ih pogledaš i saznaš koje teme drugi uklapaju sa svojom glavnom temom i kako ona prolazi, s obzirom da imate zajedničku publiku.

Kopiranje drugih je strogo zabranjeno.

Ukoliko ne znaš šta bi pisala, ne upuštaj se u to dok ne budeš spremna.

Osim toga, važno je da odlučiš na kom jeziku želiš da bloguješ, a to povlači i pitanje da li želiš da tvoji čitaoci budu samo oni kojima je tvoj jezik poznat ili želiš da tvoj blog mogu da čitaju i stranci.

Dvojezični blogovi nisu retki, međutim, mogu da budu konfuzni za onog ko čita, jer pri skeniranju teksta (što većina čitalaca radi) sam tekst će postati mnogo duži i za one koji poznaju oba jezika pasusi će se ponavljati.

Prizor nije baš idealan.

Ukoliko imaš potrebu da pišeš na dva ili više jezika, onda je najbolje da od starta kreneš sa opcijama koje upravo to i nude.

U tom slučaju ti preporučujemo da koristiš WordPress platforma i pluginove poput WMPL ili Polylang.

U svakom slučaju, izbegavaj da u postu pišeš i na jednom i na drugom jeziku i na neki drugi način ističeš drugi jezik.

Ako je to baš ono što želiš, onda svedi isticanje na minimum – na primer, koristi kosi font za drugi jezik, a prvi ostavi da bude klasičan. Bez suvišnih boja ili ukrašavanja.

Izgled bloga je bitan

Kao što je nama ženama bitno kako smo obučene svaki put kad negde idemo, tako je i za blog bitno kako izgleda svaki put kad ga neko poseti.

Jednostavan i tzv. clean izgled je nešto što se već duže vreme forsira, i to s razlogom.

Prvo, prenatrpan blog, posebno sidebar odvlači pažnju i umara onog što čita i za rezultat može imati brzo napuštanje stranice.

Drugo, jednostavnost blog dizajna stavlja u fokus tekst, ili slike koje su od značaja za post zbog kog je posetilac i došao na tvoj blog.

Upravo zato je veoma bitno da razmišliš o vizuelnoj prezentaciji tvog bloga već od samog početka.

Pođi od blogova koji su ti zapali za oko. Kakav je njihov izgled? Kakve su boje koristili? Da li ti prija da ga čitaš ili osećaš da ti nešto konstantno odvlači pažnju?

Kada je reč o dizajnu, jasno je da se one najlepše teme plaćaju. Ali uz malo kreativnosti i ti možeš postići takve rezultate. Samo se drži praktičnosti i minimalizma i već si na pola puta.

Više o blog layout-u pročitaj na blogu Design Is Yay: http://www.designisyay.com/blog-design-anatomy-of-a-blog-layout/

Ne zanemaruj značaj društvenih mreža

Društvene mreže su svakodnevnica, bez obzira da li si tu da pričaš o svom poslu ili hobiju.

Odabrati pravu društvenu mrežu i naučiti po koji trik uspešnog predstavljanja prvi je korak ka skretanju pažnje na tvoj blog.

Za početak, fokusiraj se na Facebook jer su najveće šanse da upravo tamo pronađeš svoju ciljnu grupu. Napravi stranicu, pridruži se grupama, učestvuj u konverzaciji, druži se, deli svoje postove i deli svoje znanje.

I ne staj samo tu. Istražuj dalje gde se tvoja publika kreće i prati ih. Samo tako se možeš postarati da tvoje reči dođu do onih do kojih treba.

Planiranje je osnov uspešnog blogginga

Dosadašnje iskustvo mog blogginga pokazalo je da je za blog najefikasnije strateško planiranje.

Velika motivacija, pored ciljeva, leži i u organizovanosti. Važno je da se organizuješ i da posvetiš svom blogu vreme koje ti tvoje obaveze dozvoljavaju.

Planiranje postova je danas lako uz pomoć kreativnih planera u papirnom obliku (obavezno pogledaj plannere iz kreativne radionice Uređenog Haos-a) kao i online verzije koje možeš sama odštampati i napraviti.

Planiranje i pisanje predstavljaju dve najzahtevnije stavke, ali uz malo istraživanja, pripreme i učenja i to ćeš brzo savladati.

Neprestano istraživanje i usavršavanje

One najbitnije stvari uvek treba pomenuti par puta, jer ih često predvidimo, ali izuzetno je korisno da neprestano čitaš druge blogove i istražuješ.

Uključi se u blogging zajednice, deli svoja mišljenja i ideje.

Preteča blogginga nije ništa drugo do knjiga!

Da li si sremna za ovu avanturu zavisi od tebe, a ja verujem da u svakome od nas leži pisac, samo ga treba dozvati 🙂

Blog - Share - Connect - Ženski poslovni kutak

Spremna da započneš svoj blog? U narednom postu pišemo upravo o koracima koje će te odvesti od ideje do potpuno funkcionalnog bloga, a do tada ne zaboravi da nas zapratiš na Facebook-u. 🙂

 

Nina Mandić

Veliki kreativac i ljubitelj života. Svoja osećanja izražava kroz papučicu za šivaću mašinu i kuckanjem po tastaturi. U slobodno vreme ulepšava žene šminkom i unikatnim komadima. Bavi se blogovanjem tri godine i uskoro će svoju ljubav prema kreiranju odeće preneti i na svoj novi blog. Voli da kuva i sprema razne zdrave i ukusne napitke koje nakon pripreme fotografiše pored laptopa ili planera za naš Instagram. 🙂 Vojvođanka odrasla u Apatinu, sazrela u Novom Sadu, a ljubav je odvela u Podgoricu.

Pogledaj sve postove ovog autora
  • Dobri su saveti, takođe, veoma mi se sviđa vaš dizajn bloga!

    • Hvala na komplimentu draga Marija❤ Drago mi je da ti se dopada dizajn, a što se tiče saveta biće ih još tako da ostani uz nas. 👄

  • Super tekst! Pozdrav od Natalije! 🙂

    • Draga Natalija, drago nam je da ti se svidja text koji je napisala koleginica Nina 🙂 Puno pozdrava od celog tima ZPK!

  • Duška