Blogging

Kako se pripremiti za blogging avanturu

Nina Mandić, Fashion Blogger, Srbija

31 Januar 2017

Ulazak u sferu blogovanja podrazumeva malu pripremu kako bi na pravi način pristupila avanturi koja se pred tobom otvara.

Svaki početak je u isto vreme i lep i zbunjujući i nema potrebe da brineš jer sve što te interesuje moći ćeš da učiš uz nas.

Za početak, dovoljno je da sedneš, skuvaš svoju omiljenu kafu (ili čaj), i odgovoriš na par pitanja koje smo spremile za tebe 🙂

Na pravom si mestu ukoliko želiš da saznaš kako da se pripremiš za blogging avanturu

Blogging: Kako se pripremiti za blogging avanturu

Ukoliko si nam se tek priružila ne zaboravi da istražiš više o bloggingu ovde.

Šta želiš postići sa svojim blogom?

Pre bilo kakvog početka, neophodno je imati određen cilj koji se želi postići. Ako je reč o novoj školi, cilj je možda dobiti nove poslovne ponude. Ukoliko je reč o novom jeziku, možda želiš da posetiš neku novu zemlju.

Kada je cilj tvog novog početka pisanje bloga važno je da razmisliš šta želiš njime da ostvariš . Čim budeš imala jasnu sliku zbog čega želiš da se baviš pisanjem, imaćeš i jasnu sliku svojih ciljeva.

Definisanje ciljeva ti pomaže da se orijentišeš u kom pravcu da ideš i na koji način da se obraćaš svojoj publici kako bi te shvatili na pravi način.

Namecheap.com

O čemu želiš da pišeš i na kom jeziku

Svi imamo određena interesovanja koja nas vežu za neku tematiku. I upravo taj predmet interesovanja najčešće predstavlja i temu o kojoj želimo da pišemo.

Pre nego što uploviš u blogging avanturu korisno je posetiti i druge blogove koji pišu na istu temu kao i blogove koji su ti iz nekog razloga zapali za oko. Ne da bi špijunirala o čemu to drugi pišu, nego da bi naučila što više o tome kako to drugi rade.

Kopiranje drugih je strogo zabranjeno.

Ukoliko ne znaš šta bi pisala, ne upuštaj se u to dok ne budeš spremna.

Takođe, važno je da odlučiš na kom jeziku želiš da bloguješ a to povlači i pitanje da li želiš da tvoji čitaoci budu samo oni kojima je tvoj jezik poznat ili želiš da tvoj blog mogu da čitaju i stranci.

Dvojezični blogovi nisu retki međutim mogu da budu konfuzni za onog ko čita, jer pri skeniranju teksta (što većina čitalaca radi) sam tekst će postati mnogo duži i za one koji poznaju oba jezika pasusi će se ponavljati. Prizor nije baš idealan.

Ukoliko imaš potrebu da pišeš na dva ili više jezika onda je najbolje da od starta kreneš sa opcijama koje upravo to i nude. Najčešće se u tom slučaju koristi WordPress platforma koja nudi različitie dodatke za dvojezične sajtove.

Izgled bloga je bitan

Kao što je nama ženama bitno kako smo obučene svaki put kad negde idemo, tako je i za blog bitno kako izgleda svaki put kad ga neko poseti.

Jednostavan i tzv. clean izgled je nešto što se već duže vreme forsira i to s razlogom.

Prenatrpan blog, posebno sidebar odvlači pažnju i umara onog što čita i za rezultat može imati brzo napuštanje stranice.

Upravo zato je veoma bitno da razmišliš o vizuelnoj prezentaciji tvog bloga.

Pođi od blogova koji su ti zapali za oko. Kakav je njihov izgled? Kakve su boje koristili? Da li ti prija da ga čitaš ili osećaš da ti nešto konstantno odvlači pažnju?

Kada je reč o dizajnu, jasno je da se one nejlepše teme plaćaju. Ali uz malo kreativnosti i ti možeš postići takve rezultate. Samo se drži praktičnosti i minimalizma i već si na pola puta.

Ne zanemaruj značaj društvenih mreža

Društvene mreže su svakodnevnica, bez obzira da li si tu da pričaš o svom poslu ili hobiju.

Odabrati pravu društvenu mrežu i naučiti po koji trik uspešnog predstavljanja prvi je korak ka skretanju pažnje na tvoj blog.

Za početak fokusiraj se na Facebook jer su najveće šanse da upravo tamo pronađeš svoju ciljnu grupu. Napravi stranicu, pridruži se grupama, učestvuj u konverzaciji, druži se, deli svoje postove i deli svoje znanje.

I ne staj samo tu. Istražuj dalje gde se tvoja publika kreće i prati ih. Jer samo tako se možeš postarati da tvoje reči dođu do onih do kojih treba.

Planiranje je osnov uspešnog blogginga

Dosadašnje iskustvo mog blogginga pokazalo je da je za blog najefikasnije strateško planiranje.

Velika motivacija pored ciljeva leži i u organizovanosti. Važno je da se organizuješ i da posvetiš svom blogu vreme koje ti tvoje obaveze dozvoljavaju.

Planiranje postova je, danas, lako uz pomoć kreativnih planera u papirnom obliku (obavezno pogledaj plannere iz kreativne radionice Uređenog Haos-a) kao i online verzije koje možeš sama odštampati i napraviti.

Planiranje i pisanje predstavljaju dve najzahtevnije stavke, ali uz malo istraživanja, pripreme i učenja i to ćeš brzo savladati.

Neprestano istraživanje i usavršavanje

One najbitnije stvari uvek treba pomenuti par puta, jer ih često predvidimo, ali izuzetno je korisno da neprestano čitaš druge blogove i istražuješ.

Uključi se u blogging zajednice, deli svoja mišljenja i ideje.

Preteča blogginga nije ništa drugo do knjiga!

Da li si sremna za ovu avanturu to zavisi od tebe, a ja verujem da u svakome od nas leži pisac samo ga treba dozvati 🙂

Spremna da započneš svoj blog? U narednom postu pišemo upravo o koracima koje će te odvesti od ideje do potpuno funkcionalnog bloga, a do tada ne zaboravi da nas zapratiš na Facebook-u. 🙂

ORGANIZCIJA

Kako organizivati poslovne obaveze u TRELLO-u

ONLINE MAKETING

Koliko su važne društvene mreže i zašto ne možemo bez njih

BLOGGING

8 Fashion tema za tvoju WordPress platformu

Prijavi se na našu mailing listu

Ne propusti najnoviji post! Prijavi se na našu mailing listu i budi u toku najnovijih dešavanja.

Sjajno! Neophodno je još samo da potvrdiš prijavu (očekuj je u inboxu) i zvanično si deo ŽPK mail tima :)

Pin It on Pinterest

Share This