OnPage SEO: mini vodič kroz meta naslov i opis

Apr 21, 2017 |

SEO ili search engine optimization goruća je tema već nekoliko godina zaredom. Biti prvi na Google-u postala je trka kakva se još uvek ni na olimpijadi ne trči. Međutim, pobednici nas sve više iznenađuju. — slika —

Da li nas zaista iznenađuju ili to pretraživači rastu i razvijaju se predstalja debate koje se vode i među najiskusnijim marketarima. Jedno je sigurno, pretraživači poput Google-a više nisu obične mašine, i to i te kako menja stvari.

Međutim, ako tek ulaziš u vode online marketinga, ili čitaš ovaj post jer želiš svoj biznis sajt, odnosno blog, da optimizuješ, toliko detaljisanje možda i nije potrebno. Barem u početku.
OnPage SEO_ mini vodic kroz meta naslov i opis - Zenski poslovni kutak-min

Ono što tebe treba da zanima je šta to ti, kao osoba koja je tek istrčala svoj prvi krug priprema za SEO olimpijadu, možeš da uradiš da olakšaš pretraživačima da te lakše prepoznaju.

Šta je to On-Page SEO?

Da bi tvoj proizvod / usluga / reči bili vidljivi u online svetu, neophodno je da postoji jedno mesto na kome ćeš sve to prikazati. To mesto je upravo tvoj sajt ili blog.

Bez obzira da li je reč o sajtu ili blogu – On-Page SEO predstavlja optimizovanje individualnih stranica na sajtu (ili postova na blogu) s ciljem da se iste rankuju visoko za određene ključne reči, a samim tim prikupe i publiku koja je zainteresovana za datu temu.

Drugim rečima, to su određene aktivnosti koje ćeš sprovoditi pre objavljivanja posta ili neke web stranice kako bi olakšala tvojim potencijalnim posetiocima da te nađu.
Iako to zvuči jednostavno, problem je u gužvi koja se naglo stvorila oko istih ključnih reči. Tako imamo pravu trku za ključnim rečima, poput online marketing, blog, biznis, itd…

Naravno, kako pretraživači rastu i razvijaju se, tako raste i njihovo opažanje i povezivanje onoga što si ti rekla da je ključna reč tvoje stranice i onoga što oni zapravo zaključe da jeste.
Da ne dužimo previše o definisanju OnPage SEO-a, u današnjem postu pričamo o prvim stvarima na koje treba da misliš kada pripremaš svoj post – meta naslovu i opisu.

Meta podaci

Dakle, prva stvar sa kojom se svi mi susrećemo prilikom optimizacije jesu meta title i meta description ili jednim imenom nazvani meta podaci. I jedno i drugo je odgovorno za opise koji će se videti prilikom pretage.

Meta naslov

Meta title (meta naslov) predstavlja naslov koji će biti prikazan za tvoj post ili stranicu nakon što neko preraži klljučne reči koje su povezane sa tvojim blogom ili sajtom..

Meta title - Zenski poslovni kutak

Kada je reč o pisanju meta naslova, izuzetno je važno poštovati određena pravila ukoliko želiš da tvoj naslov bude u celosti prikazan. Prvo pravilo, a ujedno i najvažnije, jeste broj karaktera koji je dozvoljen.

Dozvoljena dužina meta naslova meri se brojem iskoriščenih karaktera, što uključuje slova, razmake i znake interpunkcije. Do nedavno taj broj je iznosio 60 karaktera, da bi Google najavio da testira duže verzije, pa tako možete da se opustite i do 70 karaktera.

Unos meta naslova može se uraditi direktno u HTML-u ili, ukoliko koristiš WordPress, od koristi se mogu naći i pluginovi poput Yoast SEO i All in one SEO, koji sami dodaju kod, a na tebi je samo da meta naslov upišeš u odgovarajuće mesto.

Kako napisati dobar meta naslov?

Odnosno, da li je ovo što sam napisala dobro, pitanje je koje svi mi s vremena na vreme postavimo bez obzira koliko smo dugo u ovoj sferi.

Pokazatelj dobrog naslova je, između ostalog, i broj organskih poseta. Svaki put kad u grupi rezultata ti dobiješ posetu to je najbolji znak o tome koliko je i tvoj meta naslov (ali i opis) dobar u privlačenju pažnje.

Kod pisanja meta naslova dobro je uključiti i ključne reči koje targetuješ, ali uz jednu vodilju: Pišeš meta naslove za ljude jer oni će kliknuti na to, ne za pretraživače da bi bila samo prikazana.

Naravno, važno je ne samo da se ključna reč uključi u naslov nego da se dobro razmisli o poziciji. Praksa pokazuje da je ključna reč najbolje vidljiva ukoliko je smeštena na samom početku.

Prođimo kroz naš primer – cilj nam je da prilikom pretrage na temu OnPage SEO naš post bude vidljiv. Iz tih razloga naš meta title izgleda ovako:

On-Page SEO: meta naslov i opis | Ženski Poslovni Kutak

Broj karaktera ne prelazi dozvoljenih 70.

Ključna reč: On-Page SEO

Potencijalni problem u našem slučaju? Naš naziv brenda broji 21 karakter što znači da prilikom pisanja Meta naslova mi zapravo imamo 49-50 karaktera koje smemo da iskoristimo. Naravno, to i nije toliko veliki problem, samo prilika da pokažemo kreativnost sa rečima.

Ovo nas dovodi do druge stvari koja treba da bude u samom meta naslovu – naziv brenda. Tvoj brend mora da gradi svoju vidljivost i prepoznatljivost.
Desiće se da neko neće kliknuti na tvoj post, ali isto tako toj osobi može ostati u sećanju naziv jer je upravo tvoj post bio potencijalno rešenje na njihovo pitanje. S druge strane, ukoliko je tvoj brend toj osobi poznat, postoji šansa da će kliknuti na tvoj sajt samo zato što te poznaje (tvoj brend).

Najčešće se od naslova odvaja uspravnom crtom | mada tu postoje različite varijacije, pa se tako može videti najčešće i – .

Bonus pomoć pri pisanju meta naslova: Nije potrebno da ručno brojiš slovo po slovo, karakter po karakter. Na svu sreću, postoje alati koji to rade za tebe. Moj omiljeni je Letter Count koji svakodnevno koristim i svakako je izuzetno lagan za upotrebu.

Meta opis

Drugi deo koji će biti prikazan u pretrazi jeste i meta opis i upravo tu leži tvoja mogućnost da u 150-160 karaktera objasniš ono što se može očekivati na tvom sajtu ili blogu.

Meta opis - Zenski Poslovni Kutak

Zašto bi to htela?

Iz dva razloga: namera ti je da privučeš posetioca na tvoj sajt i namera ti je da privučeš posetioca koji je zapravo zainteresovan za ono što ti imaš da kažeš

Meta description (meta opis) je, dakle, opis onoga što se nalazi na datoj stanici tvog sajta ili bloga na koju će potencijalni posetilac biti preusmeren nakon što klikne na tvoj rezultat pretrage.

Predstavlja izvanrednu priliku da zgrabiš taj klik koji targetiraš, ali izuzetno je važno odmah na početku shvatiti da nije svaki klik kvalitetan klik. Upravo zato, zadatak meta opisa je da ti obezbedi što veći broj kvalitetnih klikova i što manji broj onih drugih.

Da objasnimo razliku između ove dve vrste klika – kvalitetan klik je onaj klik koji će se zadržati duže od par sekundi (potencijalno do iščitavanja posta do kraja) i imati više od jedne interakcije. Ukoliko prodaješ neki proizvod, kvalitetan klik je onaj klik koji je rezultirao dužim zadržavanjem na sajtu i kupovinom.

S druge strane, nekvalitetan klik je onaj klik koji je trajao manje od nekoliko sekundi ili je odmah po ulasku napustio sajt, odnosno blog.
Kao što smo rekli na početku, meta opis dozvoljava između 150 i 160 karaktera, gde se kao najoptimalnije rešenje uzima broj 155. Svako prekoračenje preko 160 (1-2 često nisu toliki problem) prikazuje se kao i meta naslov – …

Kakav je to meta opis koji privlači klikove?

Meta opis koji jasno naglašava šta se to može očekivati uz neki poziv na aktivnost predstavlja idealnu kombinaciju meta opisa. Naravno, to često nije izvodljivo, ali upravo tu leži zabava i odgovor na to koliko stojiš iza reči koje si napisala.

Uključivanje ključnih reči u meta opis je, naravno, i više nego neophodno, ali se i ovde treba voditi činjenicom da te pretraživači samo prikazuju (dakle za njih je ključna reč važna), ali od samog opisa zavisi da li će tvoj potencijalni posetilac to da klikne.

Na primer, meta opis za naš post: Stavi do znanja pretraživaču da je tvoj post relevantan za onoga ko traži određenu temu! Savladaj On-Page SEO uz mini vodiče na našem blogu.
Kao i kod meta naslova, i za meta opis možeš koristiti Letter Count za kontrolu dužine meta opisa.

Blog - Share - Connect - Ženski poslovni kutak

Sad je vreme da se baciš na smišljanje meta naslova i opisa za tvoje postove / stranice jer ne zaboravi da je to prva stvar koju neko vidi kada mu se tvoj sajt ili blog pojavi kao rezultat pretrage. 🙂

Tijana Milanovic

Online marketar i blog lover. :) U blogging svetu je već nekoliko godina, a njene prve blogo kreacije bile su na temu fitness-a. Ne postoji ta tema o kojoj Tijana kao pravi dobar online marketar neće umeti da piše, od vođenja bloga i društvenih mreža do toga da vam pomogne kako da prepoznate buđ u stanu. :) U slobodno vreme zabavlja se uz WordPress i Adobe i kreira divne landing stranice. Uvek ima jasnu viziju i zna šta hoće. Obožava jogu i uskoro će postati instruktorka joge. Trenutno živi i radi u Beogradu, ali je u duši Lozničanka.

Pogledaj sve postove ovog autora