OnPage SEO: optimizacija slika za početnike

May 01, 2017 |

Kad je reč o pisanju, bilo za blog iil za određenu stranicu, opšte je poznato da previše teksta nije poželjno jer ubija pažnju posetiocima. Da bi se monotonija teksta ubila, koriste se različiti dodaci, poput slika, video snimaka, citata, Call-To-Action, itd.

Dakle, dobar post (ili web stranica) nastaje kombinacijom teksta i slika koji su tu da podrže ono o čemu se priča. Da slika vredi više od 1000 reči, zapravo i nije ono što Google i slični pretraživači imaju na umu, ali je definitivno značajna za onoga ko čita.

Kada je reč o slikama, njihova svrha treba da bude jasna – one su tu da vizuelno prikažu ono o čemu se priča. Treba da pomognu čitaocima da razumeju tekst i, s obzirom da su pretržavači generalno slepi, jasno je da manje doprinose samom SEO-u. Ali, to ne znači da nisu beznačajne i za SEO.

Čitanost (odnosno posećenost) posta ili sajta dovodi do više pozicije tokom pretraživanja, a jedan od faktora posećenosti jesu i slike koje sadržaj čine zanimljivim. Dolazimo do zaključka da je pravo vreme ne samo unaprediti kvalitet fotografija da budu interesantne čitaocima nego ih optimizovati za pretraživače (nije da baš ništa ne mogu da učine za nas sa našim slikama).

onoage seo-optimizacija slika za početnike-zenski poslovni kutak

#1 korak – Biranje odgovarajućih slika

Na samom početku izuzetno je bitno odabrati prave slike koje će da prate tvoj sadražaj. Izbor i broj slika koje ćeš koristiti zavisi od samog teksta koji pišeš.

U najboljem slučaju, slike daju vizuelnu predstavu onoga što pišeš.

Na primer, ukoliko je neki tutorijal, onda svaka slika predstavlja korak koji neko mora da prođe. Ukoliko pišeš recept za tortu, onda bi svaka slika trebalo da predstavlja deo procesa pravljenja te torte. I tako dalje.

Naravno, to je idealna situacija, i takve slike je najlakše obezbediti bilo putem screenshota ili fotografisanja.

Međutim, dešava se da pišeš tekstove koji su drugačije prirode – poput pesama, priča, životnih priča i sl. U takvim situacijama možda nemaš odgovarajuće slike da prate tvoj tekst.

90% ljudi u tim situacijama okrene se najjednostavnijem rešenju – Google.

Međutim, tu je istovremeno i najrizničnije rešenje.

Ukoliko nisi sigurna da li da koristiš Guglane slike – nemoj!

Veoma brzo možeš upasti u zamku povrede autorskih prava.

Jasno je da u Srbiji vlada ono mišljenje – ovo je Srbija, kakva autorska prava, ali s razlogom kažem – ne igraj se sa stvarima koje mogu u nekom budućem vremenu da ti se obiju o glavu. A mogu. Koliko god to suludo zvučalo.

Šta u tom slučaju raditi?

Na našu sreću, postoje sajtovi koji:

1. nude kupovinu licenci za sve slike koje koristiš (najčešća opcija koju koriste kompanije);

2. nude besplatne slike uz određeno navođenje izvora ili bez toga (dobar izbor za bloggere).

Kod prvih je situacija sasvim jasna – prilikom kupovine dobićeš potvrdu o licenci. Najčešće jedna licenca obuhvata jednu upotrebu, što znači da jednu sliku ne možeš koristiti za 10 različitih sajtova, osim ako to nije navedeno kao dozvoljeno.

S druge strane, besplatni sajtovi su potencijalno zlato, ali i zamka.

Zlato su, naravno, jer će ti omogućiti da dobiješ slike besplatno sa ili bez nekog dodatnog zahteva.
Međutim, nisu svi takvi sajtovi provereni i neki mogu da govore da nude besplatne licence, a da zapravo ni oni to nemaju. U tom slučaju je isto kao i da uzimaš sa Google pretrage.

U tom slučaju dobro je znati koji su to “sigurni sajtovi”.

ŽPK tim koristi dva sajta kojima veruje – Pexels koji dozvoljava korišćenje fotografija bez dodatnih uslova i FreePik koji za besplatnu verziju zahteva da se naznači izvor fotografije.

Naravno, ukoliko koristiš sopstvene fotografije – ti si isključivi vlasnik, što znači da ne samo da imaš pravo da ih koristiš kako želiš nego imaš pravo i da zabraniš da ih drugi koriste.

FreePik - pouzdan izvor fotografija - Zenski Poslovni Kutak

#2 korak – definiši naziv slike

Naziv je ključ svega – od blog naziva, svake stranice ili posta pa do slika koje koristimo.

U ovom koraku još uvek slika nije dodata (upload) na tvoj sajt ili blog, zato ne preskači ovaj korak i ne žuri da je odmah dodaš.

Osnovno pravilo kod naziva slike jeste da naziv bude zaista dodeljen i odgovarajući samoj slici. Dakle, nema IMG123456 niti DSC5487 ili IMAGE001 i sličnih oblika koji se najčešće mogu videti.

Naziv treba da predstavi sliku.

Na primer ako je na tvojojj slici 7. korak nekog tutorijala, onda to treba i da bude deo naziva. Ili, ukoliko je na slici čokoladni mafin, onda to treba da piše i u nazivu.
Ono što ŽPK tim praktikuje, jeste da pored naziva slike dodamo i naziv sajta. Tako osoba koja odluči da sačuva sliku ima pred očima i naziv sajta sa kog ju je preuzela.

Ukoliko ne promeni naziv, to je onda dobra prilika da joj u sećanju ostane sajt sa kog je preuzela sliku, što zapravo predstavlja oblik kreiranja vidljivosti brenda. Cool, zar ne?

Na primer -> Cokoladni Mafini – Zenski Poslovni Kutak.

Da napomenem još jednom – promena naziva je obavezna pre samog momenta dodavanja slike.

#3 korak – vodi računa o “težini” fotografije

Ukoliko si barem malo u SEO vodama, onda već znaš koliko je brzina sajta bitna jer su posetioci postali izuzetno nestrpljivi.

Što je brži website, to su srećniji čitaoci, jer ne moraju da čekaju vreme učitavanja (nažalost, na brzinu interneta ne možemo još uvek uticati).

Visoko kvalitetne slike mogu biti “poteške” za učitavanje i “smanjiću ih pošto ih ubacim” politika nije validna jer se bez obzira na veličinu na sajtu (u postu) one u celini učitavaju.

Najbolja solucija je obrada slike pre nego što je dodaš na sajt ili blog platformu.

U danima kada me mrzi da pokrećem Photoshop (opcija save for web ti može dosta pomoći), postoje i online alatke koje rade isti posao.

Na primer, PicMonkey je izvanredan sajt ne samo za online obradu slika nego i za kompresovanje. U većini slučajeva ono što želiš je JPEG/JPG format.

Postoje i sajtovi poput CompressJPG koji služe upravo za kompresovanje slika – što je za tebe izuzetno značajno.

Koja je to veličina poželjna?

Recimo to ovako – veličina slike za post može biti od 500-1000px. Osim u slučajevima kada ti je izuzetno važno da bude fullwidth (puna širina koja prati širinu ekrana), ova veličina će ti sasvim odgovarati.

S druge strane, kada je reč o težini, idealno je da fajl ne prelazi 70kb. I to se uglavnom neće dešavati sa slikama do 1000px. Međutim, slike koje se spremaju za fullwidth mogu ići i do 300kb.

Compress images – Ženski Poslovni Kutak

#4 korak – ne zaboravi na ALT opis

Google roboti (isto važi i za druge pretraživače) ne vide slike onako kako ih naše oko vidi. U većini slučajeva oni sliku uopšte ne vide ukoliko ti ne ukažeš da se baš tu nalazi slika.

Funkcija alt taga jeste da prikaže tekst tamo gde slika ne može biti prikazana, odnosno da naglasi samom robotu (pretraživaču) na koji način tu sliku da poveže sa onim što se traži.

Drugim rečima, kada neko ukuca ključne reči u polje za pretragu i umesto sajtova / blogova pretraži slike, alt tagovi će pomoći pretraživaču da spoji tvoju sliku sa onim što se traži.

Korišćenje ključnih reči u alt tagu je izuzetno važno, ali je još važnije povezati alt tag sa onim što je potencijalna pretraga.

Definisanje alt taga može se vršiti na dva načina – u alt polju na određenim platformama ili ručno u kodu koji predstavlja slike.

U prvom slučaju, prilikom dodavanja slike na sajt ili blogu, nakon što slika bude dodata, videćeš polje u koje možeš uneti alt tag.

Dodavanje alt taga u WordPressu - Zenski Poslovni Kutak
S druge strane, ukoliko ne koristiš WordPress ili neku drugu platformu (CMS) koji nudi ovakvu mogućnost, alt se može dodati i u sam kod slike. Na primer:
”željeni

Prikazana slika biće 200px širine i imaće alt “željeni alt”. Ukoliko želiš više da naučiš o postavljanju slike na ovaj način, preporučujem ti W3Schools – HTML img tag.

Toliko za danas. Uz definisanje meta naslova i opisa, optimizacija slika je izuzetno značajna za OnPage SEO.

Blog - Share - Connect - Ženski poslovni kutak

Do našeg sledećeg druženja, ne zaboravi da compressuješ i optimizuješ 🙂

Tijana Milanovic

Online marketar i blog lover. :) U blogging svetu je već nekoliko godina, a njene prve blogo kreacije bile su na temu fitness-a. Ne postoji ta tema o kojoj Tijana kao pravi dobar online marketar neće umeti da piše, od vođenja bloga i društvenih mreža do toga da vam pomogne kako da prepoznate buđ u stanu. :) U slobodno vreme zabavlja se uz WordPress i Adobe i kreira divne landing stranice. Uvek ima jasnu viziju i zna šta hoće. Obožava jogu i uskoro će postati instruktorka joge. Trenutno živi i radi u Beogradu, ali je u duši Lozničanka.

Pogledaj sve postove ovog autora