Kako da se pripremiš za PR/javni nastup u 12 koraka

Jun 22, 2017 |

Pojavljivanje u medijima, na javnim skupovima ili davanje izjava je sastavni deo posla jednog PR menadžera, ali i svake preduzetnice. Bilo da je ovo tvoja struka ili da jednostavno moraš to da radiš jer nema ko drugi to da uradi za tebe i tvoj biznis, postoje neka pravila koja će ti pomoći da se pripremiš za jedan javni nastup.

Potrebno je da uradiš par osnovnih priprema, prikupiš ključne informacije, napraviš koncept izlaganja i onda ćeš sigurno briljirati na svom javnom nastupu! 😊

Ovo su koraci koje ti predlažem da slediš.

PR-i-javni-nastup-Ženski-Poslovni-Kutak

1. Ko, gde?

Prvo, potrebno je da znaš gde ideš i sa kim ćeš pričati, da li je u pitanju medijski nastup ili javni, pred grupom ljudi.

Ukoliko si gost u nekoj emisiji bitno je da znaš ko je osoba koja vodi program, ko je autor ili urednik emisije/programa, kakva je politika kuće ili emisije u kojoj se pojavljuješ, kakav je format te emisije, koji ton i rečnik se koristi, da li je u pitanju opušteniji ili ozbiljniji stil programa…

Ako već nisi upoznata sa programom i stilom emisije u kojoj ćeš gostovati moj ti je savet da potražiš istu na You Tube-u ili da probaš da „uhvatiš“ termin iste na TV-u, pre nego što odeš u gostovanje.

Druga vrsta javnog nastupa je držanje govora ili učestvovanje u javnoj raspravi, panelu, pred publikom, većeg ili manjeg broja ljudi. Ukoliko si pozvana da budeš gost nekog događaja, potrebno je da znaš šta se od tebe očekuje i kakav format komunikacije su organizatori zamislili. Pitaj ih da li je u planu da održiš govor i preneseš neku poruku, da li ćeš odgovarati na neka pitanja (kog tipa) ili je potrebno da ti provociraš publiku da ti postave pitanja i priključe se razgovoru.

Kada znaš ove odgovore biće ti lakše da koncipiraš svoje izlaganje i smisliš šta ćeš i kako da kažeš.

Namecheap.com
2. Publika

Od publike kojoj se obraćaš zavisiće tvoj način izlaganja i obraćanja. Bez obzira na to da li je u pitanju medijski ili javni nastup neko sa druge strane ekrana, papira, pozornice to gleda, sluša ili čita i jako je važno da znaš ko je taj neko.

Kakav je profil publike koja će pratiti ono što ti pričaš i šta može njima biti interesantno i korisno. Na bazi toga ćeš odrediti ton komunikacije, rečnik koji ćeš koristiti, vrstu informacija koju ćeš plasirati, sve isto kao kada razmišljaš o ciljnim grupama za svoj biznis.

3. Vreme

Još jedna jako važna stvar je koliko imaš vremena! Ne koliko traje cela emisija ili ceo prilog, događaj i slično, nego koliko je vremena urednik/organizator odredio za tebe. Prema tome ćeš znati koliko dugo bi trebalo da pričaš i koliko „u dubinu“ da ideš sa pričom.

Sigurno ne želiš da kreneš sa izlaganjem i da te maltene na samom početku prekinu i upute ti neko drugo pitanje, tj. pređu na drugu temu, prebace konverzaciju na drugog gosta ili komplet završe deo u kojem si ti i pređu na drugi prilog, a ti nisi rekla ni deo od onoga što si želela!

Kada znaš koliko je vremena predviđeno za tebe, možeš unapred da meriš sebi vreme kod kuće i vežbaš u koliko minuta možeš realno da kažeš ono što si naumila.

4. Cilj

Kada određujemo cilj javnog nastupa važno je da znamo dve stvari: šta je cilj događaja i šta je naš cilj gostovanja.

Kada te neko pozove da gostuješ u emisiji ili na nekom događaju važno je da znaš koji je cilj koji taj neko želi da postigne i koja je tvoja uloga u tome.
Da li se uklapaš zbog toga što je tema razgovora nešto što je tebi dobro poznato ili je tvoj biznis povezan sa tom temom? Da li si zanimljiv sagovornik ili imaš neke ključne informacije za temu o kojoj je reč? Imaj u vidu ova pitanja i ona će ti pomoći da se bolje pripremiš za razgovor.

Takođe, pre svakog gostovanja odredi šta je tvoj cilj odlaska u tu emisiju ili na događaj. Šta želiš da postigneš svojim gostovanjem. To treba sve vreme imati u vidu i ukoliko je novinar/ka ili osoba koja vodi program OK reći pre početka priče šta bi ti značilo da spomenute, najavite i sl…

Važno je da imaš taj fokus u glavi jer veoma lako može da se desi da se novinar/ka i gosti zapričaju o nekoj drugoj temi u kojoj možeš i ti da učestvuješ, i da se siti ispričate i našalite, a da kada završiš gostovanje shvatiš da nisi spomenula ono najvažnije zbog čega si došla tamo! 😀

Tako da uvek vodi računa o fokusu razgovora i cilju koji si unapred definisala. 😊

5. Ključna poruka

Kada imaš fokus i znaš koliko vremena imaš na raspolaganju (a to možeš sve unapred da proveriš), obavezno pripremi dve do pet rečenica koje su ključne za prenošenje tvoje poruke i cilja. Vežbaj ih naglas i pred ogledalom unapred. I pokušaj da ih “provučeš“ kroz tvoju priču, izlaganje i odgovore.

Ključna poruka brenda je ono što bi uvek trebalo da znamo napamet, makar nas neko probudio iz sna i pitao za istu. 😊

Ona oslikava naše vrednosti brenda i prenosi naše ideje i ideale. Kroz tvoje obraćanje trebalo bi da se pojavi tvoja ključna poruka brenda, a možeš takođe odrediti i ključnu poruku kampanje ili cilja koji želiš da postigneš i to zajedno iskoristiš kao materijal za predstavljanje.

Pridruži nam se na Facebook-u u grupi za žene preduzetnice
6. Priprema

Naravno, ukoliko znaš već dobro koji je povod tvog gostovanja/govora i sl., imaš zadatu temu ili nešto konkretno predstavljaš (posebno ukoliko su škakljive teme u pitanju za tebe ili tvoj biznis) vežbaj ključna, očekivana i nezgodna pitanja i odgovore na njih!

Zapiši prvo glavnu temu ili povod tvog nastupa, pa podeli tu temu na neke ključne celine i najvažnija pitanja. Za svaki segment pitanja koja na taj način odrediš pripremi odgovore i to u formi da u prve dve do tri rečenice daš odgovor na svako pitanje, a da nakon toga imaš još po par rečenica koje mogu detaljnije da pojasne temu ili su neke zanimljive priče, ali da ukoliko te prekinu i ne ispričaš ih, nisi ništa važno preskočila zapravo.

7. Nezgodna pitanja

I pored svih naših napora i priprema, uvek će biti onih pitanja na koja trenutno ne znamo odgovor. Ne pokušavaj nešto da izmišljaš ukoliko nisi sigurna u te podatke ili ne vladaš materijom.

U tom slučaju najbolje je reći nešto tipa: “Nemam trenutno tu informaciju, ali rado ću vam naknadno dati odgovor, kada proverim./Možete naći tu informaciju na našem sajtu./Biće objavljena ta informacija na našim društvenim mrežama i sl…”.

Na taj način ćeš elegantno izbeći neku neprijatnu situaciju, nećeš zvučati neprofesionalno, nećeš se spetljati pokušavajući da odgovoriš na nešto što ne znaš. I na taj način ćeš izbeći dalja pitanja i potpitanja na tu temu, jer si već rekla kako ćeš odgovor dati naknadno. 🙂

8. Prateća prezentacija

Ukoliko je neophodno da tvoje izlaganje bude propraćeno i prezentacijom savetujem ti da ukoliko je moguće ona bude u pdf-u. Na taj način ćeš izbeći situacije da „nešto ne radi“, da izgleda drugačije, da se poremetilo u samom fajlu. Pdf praktično svaki slajd vidi kao zasebnu sliku gde su svi elementi sa tog slajda već sklopljeni i nisu podložni promenama (posebno ako je zaključan pdf), pa ne može neko slučajno prilikom otvaranja prezentacije da ti obriše neki deo.

Možeš Word ili Power point fajl eksportovati kao pdf ili iz bilo kog programa za grafičku obradu uraditi isto.

Naravno, ukoliko si navikla ili su ti potrebne neke drugačije opcije možeš koristiti Power Point ili Prezi.

Pored ovih programa moj savet i topla preporuka je da probaš Canvu i da odabereš neki od već postojećih template-a koje možeš lako da prilagodiš sebi i svojoj temi. Mnoge template prezentacije su već urađene prema nekim specifičnim temama, pa ti to može olakšati odabir, a svaku možeš lako da izmeniš odabirom drugačijih boja, fotografija ili fontova.

Ukoliko ćeš koristiti prezentaciju uvek je testiraj neposredno pre nego što bi trebalo da prezentuješ. Da vidiš da li je sve ok povezano, da li je sve ok prebačeno i sl… Dobra stvar je da pored USB-a prezentaciju pošalješ sebi na mail koji, ukoliko zatreba, možeš lako da forward-uješ i ponovo skineš fajl sa prezentacijom.

9. Šta da obučem?

Večiti ženski problem! 😊 Posebno za ovakve prilike! Pokušaj da ovo ne ostavljaš za poslednji momenat, već da unapred isplaniraš šta ćeš obući za javni nastup.

Ovome pristupi isto kao i pripremanju onoga što ćeš reći – zavisno od publike, ciljne grupe, gde ideš, kog tipa je gostovanje ili nastup, da li formalnije ili neformalnije okruženje i slično…

Osmisli prema ovim stavkama sve unapred, pripremi, proveri da li je čisto, opeglano, da li ti treba još nešto i sve to zajedno pripremi da na dan događaja samo obučeš i zablistaš. 😊

10. Rezerva

Ukoliko ne znaš kada će nešto da ti iskrsne i postoji mogućnost da iznenada dobiješ poziv za neki pr/javni nastup, pripremi sve ove korake unapred, bez obzira što nemaš već zakazan datum. Uvek je bolje imati nešto spremno u rezervi. 😉

11. Organizuj obaveze

Otkaži sve ostalo tog dana ukoliko je moguće. Probaj da kada imaš važan javni nastup ne zakazuješ pre ili nakon toga neke druge važne obaveze i sastanke. To će te samo preopteretiti i biće ti podeljena pažnja i misli. Umesto da se skoncentrišeš na nastup bićeš opterećena drugim stvarima koje te čekaju.

Završi sve barem dan ranije i ostavi sebi dovoljno vremena za sve pripreme ukoliko je moguće.

12. Spavanje!

Naspavaj se! Nema ništa gore od umora koji se vidi na tebi i koji te ometa da funkcionišeš i pričaš sve onako kako si zamislila. Bez obzira na to u koje vreme je tvoj nastup obavezno veče pre isplaniraj da ranije legneš i naspavaš se. Ukalkuliši dobrih 8 sati sna u svoje planiranje vremena noć uoči javnog nastupa. Potreban ti je beauty sleep, ali i koncentracija i odmor kako bi najbolje moguće iskoristila „svojih 5 minuta“! 😊

Nadam se da sam ti pomogla u pripremi, družimo se uskoro u novom post-u, a sad srećno i napred sa promocijom i javnim nastupima! 🙂

Prati nas na našoj Facebook stranici gde objavljujemo sve naše postove i mnoge interesantne savete i predloge za razvoj tvog biznisa! 🙂

Aleksandra Đurašić Todorović

Uvek nasmejana i dobro raspoložena. Bavi se marketingom, PR-om i preduzetništvom. Nakon rada u Beogradu i Dubaiju u marketingu u kozmetičkoj industriji, odlučila je da pokrene proizvodnju prirodne kozmetike i uplovi u preduzetničke vode. Prvi posao dobila je kao autor i voditelj jedne TV emisije, a u marketing i biznis svetu je oko 10 godina. Voli jednog bradonju i sve pse, a posebno svog ljubimca, haskija koji se zove Ozzy. :)

Pogledaj sve postove ovog autora