8 stvari koje bih volela da sam znala pre početka blogovanja

Feb 13, 2017 |

S obzirom da je 14. februar dan ljubavi (ili vina, žene iz ŽPK klimaju glavom da vole i jedno i drugo :)) malo smo bile vredne pa smo ti pripemile nekoliko inspirativnih postova na tu temu. Ukoliko si nam se tek sada pridružila ili si preskočila neki od njih, preporučujem ti jedno brzo čitanje:

Ali dobro, dok euforija oko dana zaljubljenih, onliine kampanja i ideja drma one koji tim nišama već pripadaju, vreme je da se ti i ja vratimo na naše nedeljno čavrljanje na goruću temu – blogging.

Kao neko ko je već prošao nekoliko blogova (kad radite u timu sa Tijanom sa T’s Confidential, mada sada je lepše reći pokretačem ove naše ženske priče, onda svaki blog koji prođe kroz njene ruke, ubrzo prođe i kroz moje), uvek nešto novo naučim. I redovno bude ono “Eh, da sam to znala od početka, znaš gde bih sad bila”.

E upravo zbog tog “eh, da sam”, odlučila sam da sa tobom podelim neke “prosvetljujuće” momente koje bih volela da sam znala pre nego što sam uletela u celu blogging priču.

S obzirom da svi težimo da izbegnemo početničke greške, ali ih često svi pravimo, izuzetno je važno da već na početku postavimo prave organizacione i blogging temelje.

Ključ svega je vreme.

Od momenta kada otvoriš svoj blog do momenta slave prođe više od jednog dana i jednog posta, ma šta vam drugi  rekli. Niko  se preko noći nije proslavio u bloggingu, a da pre toga nije marljivo radio i skupljao pratioce.

Po prirodi smo jako nestrpljivi i najviše bismo voleli kada bismo mogli u nečemu da uspemo sad odmah ili odmah sad. Međutim, u bloggingu, posebno danas kad to nije novina, momenat slave dolazi vrednim radom i starteškim planiranjem (iako, priznajem, može biti ubrzano i finansijskim ulaganjem).

Dakle, za blog uspeh potrebno je ulaganje, trud, posvećenost i istrajnost, gde istrajnost možda igra i najbitniju ulogu.

Od momenta kad započneš svoj blog, jasno postavi sve ciljeve, i male i velike, i svakim korakom teži da ispuniš jedan cilj  i dopišeš dva nova, jer samo tako ćeš uspeti da izgradiš ono što si zamislila.

Zapamti – stpljivost, kvalitet i marljiv rad će ti doneti uspeh.

Koliko će ti trebati vremena? Najbolje je da ne misliš o tome, već fokus staviš na ono što želiš da ostvariš.

Tema je osnov tvoga bloga

Sigurna sam da, ako si već odlučila da bloguješ, unapred znaš temu o kojoj ćeš da pišeš. Ukoliko ne znaš, od srca ti savetujem da daš sebi vremena i razmisliš dobro o čemu želiš pisati.

Pisati o svemu i svačemu je lepo jer tema uvek imaš, ali ukoliko imaš neki jasan cilj koji želiš da postigneš, onda moraš da imaš i jasan fokus ispred sebe.

Ipak, ako smatraš da je dobro za tebe da pišeš o različitim temama, napravi na svom blogu kategorije i pokušaj da to izgleda što je moguće organizovanije. Postoji bezbroj mogućnosti da svoj blog dovedeš u red i napraviš ga onakvim kakav ti želiš da bude. Ovim se vraćamo na prvu temu, a to je da i tome posvetiš vreme. Guglaj druge blogove, istražuj, smišljaj, prikupljaj beleške i stvori jasnu viziju kako želiš tvoj blog da izgleda. 

Sa druge strane, ako se odlučiš za jednu temu, biće ti lakše jer ćeš sav svoj fokus usmeriti ka tome i bićeš “ona sa iskustvom” u onome o čemu pišeš.

U postu 6 razloga da započneš svoj blog možeš pročitati više o značaju izbora dobre teme za blog. Tvoje iskustvo i reč na neku temu je ono što te čini jedinstvenom.

Loši komentari nisu smak sveta

Dobro je imati komentare na blogu jer to pokazuje interesantnost teme o kojoj piše. Dobro je imati dobre komentare na blogu jer to pokazuje interesantnost tvog pisanja.

Ali, dobro je imati i loše komentare na blogu jer to pokazuje vidljivost tvog bloga.

Čim izbaciš prvi post, smatraj se izloženom jer je tvoje mišljenje sada tu u online zajednici. I to znači da treba, već na samom početku, da naučiš kako da se odnosiš prema svim komentarima koji dođu: 

 1. Ukoliko je komentar prijatan, obavezno odgovori i nastoj da se zahvališ, odnosno odgovoriš na sva pitanja koja ti budu upućena
 2. Ukoliko je komentar negativan/kritika, ali bez vređanja, takođe se zahvali jer ljudi mogu da ti ukažu na greške i to vredi mnogo više nego lep komentar
 3. Ukoliko je komentar uvredljiv, ne osećaj se dužnom da takvom komentaru posvetiš pažnju i jednostavno ga ukloni

Ukoliko primetiš nekoliko negativnih komentara, a sigurna si da svojim pisanjem nisi nikoga direktno uvredila, onda podesi da komentare ručno odobravaš i briši ih pre objavljivanja.

Naravno, vodi računa da tvoje reči ne budu uvredljive ni na koji način, pa čak iako želiš nešto loše da napišeš. U tom slučaju, trudi se da sve mane ili loša iskustva podeliš bez frustracije, kao dobronamernu kritiku.

Namecheap.com

Vizuelni utisak je najbitniji prvi utisak koji ostavljaš

Većina posetilaca koja ti se prvi put nađe na blogu, obraća pažnju na vizuelni doživaljaj bloga. Ukoliko smatra da je previše napadan, biće joj zamoran da bi bilo šta od tvojih reči pročitala.

S obzirom da živimo u vremenu kada je važno da “nešto bude lepo za oko”, tvoj blog mora da ispoštuje to pravilo od samog početka. Ukoliko nisi u mogućnosti da kupiš neki dizajn ili platiš nekoga da to uradi za tebe, biraj što jednostavnije ponuđene teme i pokušaj da svojim elementima sačuvaš tu jednostavnost.

Preciznost u ovom tekstu predstavlja – konkretnost. Nemoj da okolišaš u tekstu. Nema potrebe da napišeš brdo teksta a da time ništa ne kažeš. 

Kada uđem na neki blog sa gomilom teksta, prvo pogledam da li tekst ima neke smernice ili podnaslove. Ukoliko nema, izlazim jer nemam čime da se vodim u tom tekstu. Svašta nešto vidim, ali ništa konkretno mi ne hvata pažnju.
Opet, sa druge strane, nikako nemoj da napišeš samo dve rečenice. U zavisnosti od teme bloga i posta, posveti pažnju tekstu, napravi pričicu i zainteresuj svoje čitaoce da nastave sa čitanjem ili gledanjem.

Savet:

 1. razmisli o tekstu pre nego što kreneš da pišeš i kreiraj njegovu strukturu
 2. zapitaj se da li bi se tebi svideo takav tekst da ga čitaš
 3. budi jasna i drži se svog mišljenja koje želiš da iskažeš
 4. proveravaj post nekoliko puta kako bi izbegla gramtičke greške

I na kraju nemoj da zaboraviš – kad jednom objaviš nešto, sve dok to ne obrišeš dostupno je svima. Budi precizna kakvu sliku želiš drugi da stvore o tebi jer sutra neko od tvojih pratilaca može biti osoba koja će imati neku od značajnih uloga u tvom životu, poslu, školi…

Iskrenost je na ceni čak i u online svetu

Nipošto i ni po koju cenu nemoj da pišeš nešto što ne misliš, ili da se trudiš da budeš nešto što nisi. Zašto? Recimo to ovako:

 1. Iako je online svet, laži se mogu otkriti
 2. Opteretićeš sebe bespotrebnim stresom
 3. Tvoji čitaoci će ubrzo prepoznati folirantnost i otići
 4. Možeš stvoriti pogrešnu sliku o sebi koju ćeš posle teško ispraviti

U moru današnjih blogova koje i sama pratim često vidim mlade devojčice koje se trude da prate trend blogovanja sa skupim stvarima i slično. Nema potrebe za tim. Materija se lako gubi, a dobra i iskrena reč ostaje ljudima u mislima i pokreće ih.

Cilj bloga je da budeš ono što jesi, jer, veruj mi, svetu si baš takva potrebna.

Nikako nemoj da se opterećuješ o čemu drugi bloguju a ti ne. Napravi svoj kutak, budi ono što jesi i videćeš, ljudima ćeš se dopasti takva kakva jesi. Upravo to je ono što te čini jedinstvenom.

Uloži u svoje vizuelne pečate (fotografije)

Kada sam počela da blogujem, pre tri godine, loše fotografije su bile dozvoljene jer… tek se počelo i još uvek nisu svi imali mogućnost da profesionalnom opremom prave svoje fotografije, pa se nije toliko obraćala pažnja na kvalitet.

Danas se oko toga diže velika galama.

Od osobe koja nije marila za slike, odavno sam i ja prišla trendu vizuelnog zapažanja i onoga ” korica je bitna ” i upravo zato svima koji me pitaju za savet za fashion blogging naglašavam da je osnova svega kvalitetna slika.

Ali, ono što sam u međuvremenu naučila je činjenica da nije sve u skupoj opremi. Uz dobro osvetljenje, malo dorade (i nije sve u Photoshop-u) i najobičniji telefon ili foto-aparat može da iznenadi. 

Ako tvoj sajt ne zahteva takav tip fotografije, uvek se možeš poslužiti online bazama koje nude besplatne slike (što, nažalost, ne uključuje Google). Samo budi pažljiva po pitanju zaštićenosti tih slika (raspitaj se malo više o CC0 licencama i sve će ti biti jasnije).

I ne zaboravi, često je dovoljna i početna slika. Ako je tvoj tekst interesantan i vodi čitaoca kroz priču, niko neće obratiti pažnju da li imaš sliku ili ne, osim ako ona nije ključna za razumevanje teksta.

Društvene mreže su tvoja desna ruka

Pokušaj da “prozujiš” po internetu i shvatiš koje su to mreže koje najbolje idu kada je u pitanju blog.

Napravi svoje naloge, stranice i grupe i od prvog dana budi aktivna i uključena u zajednice. Svaka društvena mreža ima nešto po čemu se razlikuje i zbog čega privlači određene grupe i zato je bitno da znaš sa kim želiš da se povežeš.

Moje iskustvo govori da su Facebook i Instagram najpovoljniji ukoliko bloguješ na našim balkanskim jezicima jer, kako se definišemo – ExYu ekipa slabije prihvata trendove i više se drži standardice.

Međutim, kada je reč o engleskom govornom području, može te iznenaditi koliko su druge društvene mreže zapravo popularne među tvojom ciljnom grupom.

Savet:

 1. Napravi profil na svim društvenim mrežama na kojima pronalaziš svoju ciljnu grupu
 2. Napravi plan izbacivanja postova i budi konzistentna
 3. Detaljno testiraj svaku društvenu mrežu barem mesec dana pre nego što doneseš zaključke da li je vredna tvog truda ili ne
 4. Na kraju napravi rezime i odluči kojim to mrežama hoćeš maksimalno da se posvetiš, posebno ako si spremna i finansijski da uložiš u online promociju.

Sve počinje od samog naziva

Ime tvog bloga je ono što će da te prati kroz čitavo tvoje blogovanje. Ukoliko je tvoja niša poslovnog karaktera, onda pažljivo izaberi ime jer će ono da bude tvoj “brend” i ono što će te pratiti.

Razmisli o nekom imenu koje karakteriše tebe, ono što ti radiš i potrudi se da ime bude originalno i da zvuči privlačno 🙂 Na internetu imaš pregršt postova na temu kako da odabereš ime za svoj blog. I mi ćemo tu temu obraditi  a do tada možeš da pročitaš nešto više o tome kod naše Tijane.

Sa druge strane, možeš da odabereš lakši put i da svoj blog nazoveš svojim imenom, ili prezimenom ili oba.

Najbitnije je da ne žuriš i ne donosiš brzu odluku. Razmišljaj i zapisuj sve od prve ideje do one finalne. 

Zamoli nekih da ti kaže na šta ga asociraju tvoji potencijalni nazivi, ali da ne naglasiš da je reč o tvom blogu, što ti dodatno može pomoći. 

Iako naziv bloga možeš promeniti u bilo kom momentu, to je zaista nepotrebna muka koja će izazvati čitav niz promena od društvneih mreža do tvog brenda.

Blog - Share - Connect - Ženski poslovni kutak

Nadam se da sam uspela da ti približim stvari o kojima treba da misliš na početku svog blogovanja. Verujem da bi svima nama koji smo u blogging sferi duže bilo lakše da smo znali sve ovo, ali, eto, mi smo tu sada za tebe da ti ukažemo na šta treba da obratiš pažnju.

Ostani uz nas jer ćemo svaku temu obraditi posebno i približiti ti je do najsitnijih detalja, a do tada možeš da nas pratiš na našoj Facebook stranici.

Uživaj u nedelji ljubavi i ukoliko imaš ti neki savet ne zaboravi da ga podeliš sa nama u komentaru 😉

Nina Mandić

Veliki kreativac i ljubitelj života. Svoja osećanja izražava kroz papučicu za šivaću mašinu i kuckanjem po tastaturi. U slobodno vreme ulepšava žene šminkom i unikatnim komadima. Bavi se blogovanjem tri godine i uskoro će svoju ljubav prema kreiranju odeće preneti i na svoj novi blog. Voli da kuva i sprema razne zdrave i ukusne napitke koje nakon pripreme fotografiše pored laptopa ili planera za naš Instagram. 🙂 Vojvođanka odrasla u Apatinu, sazrela u Novom Sadu, a ljubav je odvela u Podgoricu.

Pogledaj sve postove ovog autora