6 razloga da započneš svoj blog već danas

Jan 23, 2017 |

Jedan od najbržih načina da izraziš sebe, svoj hobi ili posao u online zajednici je putem blogginga. U proseku, svake sekunde kreiraju se 2 bloga, što dovodi do pitanja “treba li meni blog”. Odgovor je jednostavan – da. 

6 razloga da zapocnes svoj blog

Ukoliko se prvi put susrećeš sa terminologijom blog, blogging i blogger i još uvek nisi sigurna zbog čega bi trebalo da napraviš svoj blog već danas, ovaj post ti donosi odgovore upravo na ta pitanja 🙂

Šta je blog i šta se podrazumeva pod bloggovanjem?

Najjednostavnije rečeno, blog je mesto za kontinuirano unošenje određenih tekstova, koji se nazivaju blog postovi. Osim samog teksta, blog post može sadržati i slike, pa i video snimke.

Na samom početku svoje karijere, blogovi su se uglavnom svodili na jednostavnije dnevničke zapise sa po kojom slikom. Sa razvojem interneta i naglim porastom brzine, blogovi postaju pravi lifestyle dnevnici ili online žurnali.

Blogovanje, odnosno blogging, predstavlja pisanje, postavljanje i objavljivanje teksta ili nekog drugog sadržaja na blogu.

Koji sadržaj će biti objavljen zavisi od interesovanja i cilja onoga ko blog piše, pa tako imamo biznis blogove, lifestyle blogove, food ili gastro blogove, beauty blogove, gde spadaju i makeup blogovi, fitness blogove, itd.

Iskusni blogeri i dalje stoje iza tvrdnji da je potrebno najmanje jednom mesečno objaviti blog post, a po želji može se ići i do nekoliko postova sedmično. Koliko puta ćeš ti objavljivati nešto na tvom blogu zavisi pre svega od tvog slobodnog vremena da se pisanjem baviš, osim, naravno, ako pisanje bloga nije ono što radiš.

Dakle, da zaključimo, blogger je osoba koja piše tekst ili tekstove za jedan ili više blogova. Mogu se poznati i po engleskim nazivima content writers i article writers. Informacije i inspiraciju traži u svom okruženju, odnosno u onome što radi.

Spremna da preispitaš svoje razloge zbog kojih još uvek nemaš blog?

Ne postoji bolji trenutak da započneš svoj blog

Ukoliko si već upoznata sa idejom blogginga i priznaješ da ti se ta ideja već neko vreme mota po glavi, danas je pravi trenutak da napraviš prvi korak.

Početak godine je uvek odličan za planiranje i donošenje novih odluka, posebno onih odluka koje mogu igrati važne uloge u tvom životu. Blog može biti jedna od njih.

Blog ti može pomoći da izraziš svoju kreativnost i inspirišeš druge

Blog je odlično mesto za izražavanje tvojih misli, ideja, saveta ili kreativnih stvari.

Ukoliko voliš da pišeš, da pričaš svoju priču ili želiš da pokažeš umeće ili talenat koji poseduješ, odnosno posao koji si sama započela i želiš da unaprediš, onda je blog tvoja naredna stanica.

Ne znaš o čemu bi pisala?

Idealna tema je uvek ono što radiš, što te usrećuje, odnosno u čemu si jedinstvena.

Započela si svoj biznis? Piši o tome! Voliš šminkanje? I to je izvenredna tema. Voliš da kuvaš? Pa ko ne voli da jede 🙂

Ako si osoba koja ima svoje stavove i čvrsto stoji na nogama, ili ako si kroz život iskusila određene stvari za koje smatraš da mogu biti od pomoći, i inspiracija drugih je uvek dobrodošla blogging tema.

Blog je tvoja nova online lokacija

Ukoliko provodiš većinu svog vremena na internetu i društvenim mrežama, ovo je odličan način da to vreme iskoristiš u najbolje svrhe. I nemoj da te brine to što je blogging zajednica izuzuteno velika, ona uvek rado prihvata nove članove.

Ukoliko si do sada bila osoba koja čita blogove i mašta o svom, krajnje je vreme da razmisliš o kreiranju istog.

Istina je da danas ima mnogo ljudi koji šire svoj glas putem pisanja, ali veruj da je svaki glas važan i može biti od koristi.

Blog je odličan za razvijanje novih veština i usavršavanje starih

Početak blogovanja je takođe i početak velike avanture i učenja. Redovnim pisanjem i istraživanjem ne samo da ćeš usavršavati svoje pisanje nego i način komunikacije.

Blog avantura sa sobom nosi sticanje novih veština upravljanja blogom, od pisanja do online marketinga, ali istovremeno te podstiče da usavršavaš veštine o kojima pišeš. Termini poput email, content i social marketing sada postaju jasniji i značajniji u online predstavljanju.

Kakvu ti korist možeš imati od pisanja? Veliku!

Prvo, na internetu postoji mnogo kompanija koje vole pisce i blogere koji se razumeju u tematiku i upravo takve traže da predstavljaju njihove proizvode i usluge.

Drugo, tvoj biznis napokon može dobiti pravu online prezentaciju koja ne samo da će ti pomoći da lakše dopreš do ciljne grupe već i ostvariš poslovne ciljeve koje si zacrtala.

Blog ti donosi nova poznanstva i nove prijatelje

Iznenadiće te koliko je lako upoznavati nove ljude i graditi online odnose u blog svetu.

Pisanjem podstičeš ljude da čitaju tvoj blog, komentarišu, pišu ti i razmenjuju svoja iskustva sa tobom.  Na taj način upoznaćeš mnoge ljude, različitih karaktera i stavova ali sa jednom zajedničkom karakteristikom – svi zajedno izražavate zanimanje ka određenoj temi (temi tvog pisanja).

Blog je odličan i sa sociološkog aspekta jer nije uvek lako naći istomišljenike u okolini. Ukoliko ih pronađeš i spojiš se sa njima, zamisli samo kakvo će biti uživanje deliti svoje ideje i misli sa njima.

Blog ti daje samopouzdanje i čini te boljom osobom

Blog i pisanje ti  omogućavaju da upoznaš sebe kroz svoje misli i ideje.

Čitajući druge blogove različitih tema imaš mogućnost da proširiš svoje vidike i da svet posmatraš na drugačiji način. To će pozitivno uticati i na tvoj život i na tvoje poglede na isti.

Upoznavanjem sebe i svojih sposobnosti, pisanjem, dobijanjem pozitivnih (pa čak i negativnih) kritika i komentara, sticanjem novih prijateljstava, rašće i tvoje samopouzdanje.

I ne samo to, blog će ti pomoći da razviješ veštine komuniciranja, što će sigurno imati uticaja na ono čime se baviš i što radiš.

Naravno, ono najlepše smo ostavili za kraj – blog ti može pomoći i da zaradiš (i ne, to nije bajka za laku noć).

Ukoliko želiš da saznaš više o bloggingu, ne zaboravi da se prijaviš na našu mailing listu i, naravno zapratiš nas na Facebook-u! 

Družimo se ubrzo u novoj blogging avanturi.

Nina Mandić

Veliki kreativac i ljubitelj života. Svoja osećanja izražava kroz papučicu za šivaću mašinu i kuckanjem po tastaturi. U slobodno vreme ulepšava žene šminkom i unikatnim komadima. Bavi se blogovanjem tri godine i uskoro će svoju ljubav prema kreiranju odeće preneti i na svoj novi blog. Voli da kuva i sprema razne zdrave i ukusne napitke koje nakon pripreme fotografiše pored laptopa ili planera za naš Instagram. 🙂 Vojvođanka odrasla u Apatinu, sazrela u Novom Sadu, a ljubav je odvela u Podgoricu.

Pogledaj sve postove ovog autora
 • Le agradezco por la ayuda en esta pregunta. A Ud el foro admirable.
  jamarimt

 • Bokić, mene je privukao tvoj opis, jer sam i ja ljubiteljica bloga i pisaće mašine <3 https://auraljubavi.blogspot.hr
  Odličan post!

  • šivaće mašine * ostala sam u šoku, kada sam vidjela opis 😉

   • Jao pa to je divno 😊 Baš mi je drago kada čujem da neko voli ovaj zanat 🤗 Ako budeš želela da podeliš svoje misli vezano za šivenje sa mnom slobodno mi piši na mail: ninamandic.nm@gmail.com biću srećna da sa nekim ćaskam o toj maloj slatkoj napravi 😇 Šaljem veliki poljubac 😗

  • Marina mnogo mi je drago da delimo istu ljubav prema pisanju i blogovanju.❤ Srećna sam što si ovaj post pronašla za odličan i nadam se da ti je bio koristan.🤗🤗

 • Ja sam bas juce pocela svoj blog, i vec uzivam i tipkanju i razmisljanju o tome sta bih trebala da postavim sledece.

  Drago mi je da sam naletjela na ovaj post, mnogo je dobar! 🙂

  • Draga Tira veoma mi je drago što si postala član ove naše blogo zajednice i što si pronašla ovaj post korisnim ☺
   Ukoliko tražiš teme za tipkanje, u našem najnovijem postu.
   Velika dobrodošlica za tebe i poljubac 😗