BLOGGING

6 razloga da započneš svoj blog

Nina - Ženski poslovni kutak

Nina Mandić, Fashion Blogger, Srbija

23 Januar 2017

Jedan od najbržih načina da izraziš sebe, svoj hobi ili posao u online zajednici je putem blogginga. U proseku, svake sekunde kreiraju se 2 bloga što dovodi do pitanja “treba li meni blog”. Odgovor je vrlo jednostavan – da. 

Ukoliko se prvi put susrećeš sa terminologijom blog, blogging i blogger i još uvek nisi sigurna zbog čega bi trebala da napraviš svoj blog već danas, ali imaš osećaj da je baš to ono što treba da uradiš, ovaj post će ti pomoći da rešiš sve nedoumice.

Blogger: 6 razloga da započneš svoj blog

Ukoliko si nam se tek priružila ne zaboravi da istražiš više o bloggingu ovde.

Šta je blog i šta se podrazumeva pod bloggovanjem?

Najjednostavnije rečeno blog je mesto za kontinuirano unošenje određenih tekstova, koji se nazivaju blog postovi.

Najčešće se odnosi na pisani sadržaj, međutim pored teksta može sadržati i slika pa i video snimak.

Na samom početku svoje karijere, blogovi su se uglavnom svodili na jednostavnije dnevničke zapise sa po kojom slikom.

Sa razvojem interneta i naglim porastom brzine blogovi postaju pravi lifestyle dnevnici ili online žurnali.

Blogovanje, odnosno blogging, predstavlja pisanje, postavljanje i objavljivanje teksta ili nekog drugog sadržaja na blog.

Koji sadržaj će biti objavljen zavisi od interesovanja i cilja onoga ko blog piše, pa tako imamo biznis blogove, lifestyle blogove, food ili gastro blogove, beauty blogove gde spadaju i makeup blogovi, fitness blogove, itd.

Najšeće pitanje u blogging zajednicama, pored kako kreirati blog jeste i koliko često treba pisati kako bi blog bio uspešan.

Iskusni blogeri i dalje stoje iza tvrdnji da je potrebno najmanje jednom mesečno objaviti blog post, ali najveća težnja stoji na objavi barem jednom sedmično.

Koliko puta ćeš ti objavljivati nešto na tvom blogu zavisi pre svega od tvog slobodnog vremena i toga da li je blog nastao kao rezultat nekog hobija ili želiš da promovišeš svoj biznis kroz njega.

Dakle, da zaključimo, blogger (content writer ili article writer) je osoba koja piše tekst ili tekstove za jedan ili više blogova. Postove pišu bilo na osnovu sopstvenog iskustva ili kao rezultat nekih istraživanja.

Spremna da preispitaš svoje razloge zbog kojih još uvek nemaš blog?

Namecheap.com

Ne postoji bolji trenutak da započneš svoj blog

Ukoliko si već upoznata sa idejom blogginga i priznaješ da ti se ta ideja već neko vreme mota po glavi, danas je pravi trenutak da napraviš prvi korak.

Početak godine je uvek odličan za planiranje i donošenje novih odluka, posebno onih odluka koje mogu igrati važne uloge u tvom životu.

Blog može biti jedna od njih.

Blog ti može pomoći da izraziš svoju kreativnost i inspirišeš druge

Blog je odlično mesto za izražavanje tvojih misli, ideja, saveta ili kreativnih stvari.

Ukoliko voliš da pišeš, da pričaš svoju priču ili želiš da pokažeš umeće ili talenat koji poseduješ, odnosno posao koji si sama započela i želiš da unaprediš, onda je blog tvoja naredna stanica.

Ne znaš o čemu bi pisala?

Idealna tema je uvek ono što radiš, što te usrećuje, odnosno u čemu si jedinstvena.

Započela si svoj biznis?

Piši o tome!

Voliš šminkanje?

I to je izvenredna tema.

Voliš da kuvaš? Pa ko ne voli da jede 🙂

Ako si osoba koja ima svoje stavove i čvrsto stoji na nogama ili ako si kroz život iskusila određene stvari za koje smatraš da mogu biti od pomoći i inspiracija drugima uvek je dobrodošla blogging tema.

Blog je tvoja nova online lokacija

Ukoliko provodiš većinu svog vremena na internetu i društvenim mrežama ovo je odličan način da to vreme iskoristiš u najbolje svrhe.

Nemoj da te brine to što je blogging zajednica izuzuteno velika, ona uvek rado prihvata nove članove.

Ukoliko si do sada bila osoba koja čita blogove i mašta o svom krajnje je vreme da razmisliš o kreiranju istog.

Istina je da danas ima mnogo ljudi koji šire svoj glas putem pisanja ali veruj svaki glas je važan i može biti od koristi.

Blog je odličan za razvijanje novih veština i usavršavanje starih

Početak blogovanja je takođe i početak velike avanture i učenja. Redovnim pisanjem i istraživanjem ne samo da ćeš usavršavati svoje pisanje, nego i način komunikacije.

Blog avantura sa sobom nosi sticanje novih veština upravljanja blogom, od pisanja do online marketinga ali istovremeno te podstiče da usavršavaš veštine o kojima pišeš.

Termini poput email, content i social marketing sada postaju jasniji i značajniji u online predstavljanju, i ukoliko razmišljaš da se pridružiš online marketarima, ubrzo ćeš shvatiti koliku moć blog i blogging imaju.

Kakvu ti korist možeš imati od pisanja? Veliku!

Prvo, na internetu postoji mnogo kompanija koje vole pisce i blogere koji se razumeju u tematiku i upravo takve traže da predstavljaju njihove proizvode i usluge.

Drugo, tvoj biznis napokon može dobiti pravu online prezentaciju koja ne samo da će ti pomoći da lakše dopreš do ciljne grupe, već i ostvariš poslovne ciljeve koje si zacrtala.

Blog ti donosi nova poznanstva i nove prijatelje

Iznenadiće te koliko je lako upoznavati nove ljude i graditi online odnose u blogo svetu.

Pisanjem podstičeš ljude da čitaju tvoj blog, komentarišu, pišu ti i razmenjuju svoja iskustva sa tobom.

Na taj način upoznaćeš mnoge ljude, različitih karaktera i stavova alisa jednom zajedničkom karakteristikom – svi zajedno izražavate zanimanje ka određenoj temi (temi tvog pisanja).

Blog je odličan i sa sociološkog aspekta jer nije uvek lako naći istomišljenike u okolini.

Ukoliko ih pronađeš i spojiš se sa njima zamisli samo kakvo će biti uživanje deliti svoje ideje i misli sa njima.

Blog ti daje samopouzdanje i čini te boljom osobom

Blog ti daje samopouzdanje i čini te boljom osobom

Blog i pisanje ti omogućava da upoznaš sebe kroz svoje misli i ideje.

Čitajući druge blogove različitih tema imaš mogućnost da proširiš svoje vidike i da svet posmatraš na drugačiji način. To će pozitivno uticati i na tvoj život i na tvoje poglede na isti.

Upoznavanjem sebe i svojih sposobnosti, pisanjem, dobijanjem pozitivnih (pa čak i negativnih) kritika i komentara, sticanjem novih prijateljstava rašće i tvoje samopouzdanje.

I ne samo to, blog će ti pomoći da razviješ veštine komuniciranja što će sigurno imati uticaja na ono čime se baviš i što radiš.

Naravno, ono najlepše smo ostavili za kraj – blog ti može pomoći i da zaradiš (i ne to nije bajka za laku noć).

Ukoliko želiš da saznaš više o bloggingu ne zaboravi da se prijaviš na našu mailing listu i, naravno zapratiš nas na Facebook-u!

Družimo se ubrzo u novoj blogging avanturi.